Standardutveckling · SIS/TK 435

Livsmedel och foder.

Vi vill naturligtvis känna oss trygga i att den mat vi äter och det foder som ges till djuren är fritt från skadliga föroreningar och tillsatser. Samtidigt ska inte provning och godkännande i olika instanser göra maten onödigt dyr. Kommitténs arbete bidrar till att foder och livsmedel kan produceras och kontrolleras på ett säkert och enhetligt sätt.

Kommittén för livsmedel och foder är med och aktivt påverkar innehållet i framtida standarder, både globalt och inom Europa. Standarderna för kemiska, biologiska och sensoriska analysmetoder används i laboratorier, som provar och kontrollerar livsmedel och foder.

Krav på livsmedelskedjan från jord till bord finns i ISO 22000 Ledningssystem för livsmedelssäkerhet och andra standarder är på gång inom livsmedelssäkerhet, som täcker in både faroanalys, HACCP och olika produktionsprocesser. De kan enkelt användas tillsammans med ISO kvalitetsstandarder och ska underlätta för mindre producenter att exportera och hålla nere kostnaderna för produktion, provning och godkännande av livsmedel, till gagn för såväl konsumenter som små producenter.

Aktuellt

Matsvinn – nytt område inom globalt standardiseringsarbete

Förslaget att utveckla globala standarder för att minska matsvinn grundar sig i bland annat FN:s globala delmål 12.3; "Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd".

ISO arbete startade 2021 med en GAP-analys. Målet med analysen var att kartlägga och studera de befintliga standarder, system och/eller program som används i världen för att minska matsvinn. Resultatet av analysen och diskussioner om fördelar och nackdelar ledde till att det skapades ett preliminärt ärende om utveckling och användning av standarder för ledningssystem för att minska matsvinn över hela livsmedelskedjan, antingen med hjälp av en ny ledningssystemstandard eller som ett komplement till befintliga som t.ex:

  • ISO 9001 Kvalitetsledning
  • ISO 14001 Miljöledning
  • ISO 22000 Ledningssystem för livsmedelssäkerhet  

Arbetet kommer att utföras en ny arbetsgrupp, "Management systems for minimization of food loss and waste"(ISO/TC 34/SC 20/WG 1). Första möte hölls i augusti 2022, två möte under våren 2023 är redan inplanerade.

Vill du påverka arbetet för matsvinn, delta i diskussionerna eller hålla dig informerad? Då är du välkommen att kontakta oss för mer information och förutsättningar för deltagande.

Kontakta Lorena Olivares, projektledare för SIS tekniska kommitté Livsmedel och foder.

E-post: lorena.olivares@sis.se

 

 

Mer information om kommitténs arbete:

Kommentera aktuella remisser Här kan Du kommentera
Internationellt deltagande Hur TK/AG speglar olika CEN/ISO grupper
Arbetar nu med 131 standarder
ISO 3632, Detection of water-soluble acid colorants using high-performance liquid chromatography (HPLC)
ISO 22810, Food irradiation - Good processing practices for the irradiation of foods intended for human consumption
EN , Wheat flour — Method for the measurement of damage of starch using an amperometric method
ISO 18787, Foodstuffs - Determination of water activity
TC 34/SC 15 N 2111, Coffee Sensorial Analysis
ISOTC34 SC10 N1621, Animal feeding stuffs- Terminology
ISOTC34SC17 N385, Guidelines for saffron
ISO 21983, Guidelines for harvesting, transportation, separation the stigma, drying and storage of saffron before packing
ISO 15213-1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Horisontell metod för påvisning och kvantifiering av Clostridium spp. - Del 1: kvantifieringav sulfitreducerande Clostridium spp. med koloniräkningsteknik
ISO 15213-2, Microbiology of the food chain - Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. - Part 2: Enumeration of Clostridium perfringens by colony-count technique
ISO 15213-3, Microbiology of the food chain — Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. — Part 3: Detection of Clostridium perfringens
CEN/TC 275 N 1747, Foodstuffs — Minimum performance requirements for quantitative gluten measurement by ELISA
ISO 22942-1, Foodstuffs - Molecular biomarker analysis - Nucleic acid Isothermal nucleic acid amplification based methods - Part 1: General Requirements
ISO 23035, Natural Antimicrobials -Vocabulary
, Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis Determination of Carotenoids in animal compound feed and premïxtures by Reverse Phase High Performance Liquid Chromatography — UV detection (RPHPLCUV)
, Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis Determination of inorganic arsenic in animal feed by anionexchange HPLCICPMS
, Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis Determination of the radionuclides Iodine131, Caesium134 and Caesium137 in feed
, Determination of Carotenoids in animal compound feed and premixtures by Reverse Phase High Performance Liquid Chromatography - UV detection (RP-HPLC-UV)
EN , Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis Determination of pentachlorophenol (PCP) in feed materials and compound feed by LCMS/MS
EN , Call to participate in the project M523-1 on the method for determination of pentachlorophenol in feed materials and compound feed by LC-MS/MS
EN 17697, Djurfoder: Analysmetoder - PFGE-typning av Lactobacilli, Pediococci, Enterococci och Bacilli med pulsfältgelektrofores (PFGE) i djurfoder
ISO/TR 23304, Livsmedelsprodukter - Vägledning om hur man uttrycker vitaminer och deras innehåll av vitaminer
ISO 16050, Livsmedel - Bestämning av aflatoxin B1 och det totala innehållet av aflatoxiner B1, B2, G1 och G2 i spannmål, nötter och härledda produkter - Högprestanda vätskekromatografisk metod
ISO 5530-1, Vetemjöl - Fysiska egenskaper hos degar - Del 1: Bestämning av vattenabsorption och reologiska egenskaper med hjälp av en farinograf
ISO 5530-2, Vetemjöl - Fysiska egenskaper hos degar - Del 2: Bestämning av reologiska egenskaper med hjälp av en extensograf
EN 17683, Djurfoder: Provtagnings- och analysmetoder - Bestämning av pyrrolizidinalkaloider i djurfoder med hjälp av LCMS/MS
, Animal feeding stuffs: Determination of glucosinolates - Feed - LC-MS/MS
ISO 2171, Spannmål, baljväxter och biprodukter - Bestämning av askutbyte genom förbränning
ISO 23637, Spannmål - Bestämning av kadmiuminnehåll genom grafitugns atomabsorptionsspektrometri med utspädd salpetersyraextraktion
EN , Livsmedel - Analys av bestrålade livsmedel innehållande kristallint socker - ESR - spektroskopi
EN ISO 15213-1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Horisontell metod för påvisning och kvantifiering av Clostridium spp. - Del 1: Kvantifiering av sulfitreducerande Clostridium spp. med koloniräkningsteknik
EN ISO 15213-2, Microbiology of the food chain - Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. - Part 2: Enumeration of Clostridium perfringens by colony-count technique (ISO/DIS 15213-2:2022)
EN ISO 15213-3, Microbiology of the food chain - Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. - Part 3: Detection of Clostridium perfringens
ISO 23719, Spannmål och spannmålsprodukter - Bestämning av 17 mykotoxiner genom ultrahög prestanda vätskekromatografi och tandemmasspektrometrimetod (UHPLC-MS/MS)
EN ISO 2171, Spannmål, baljväxter och biprodukter - Bestämning av askutbyte genom förbränning (ISO/DIS 2171:2020)
, Nanoteknik- Riktlinjer för karakterisering av nanoobjekt-innehållande tillsatser i livsmedelsprodukter
ISO 24364, Royal jelly production
ISO 24382, Bee pollen — Specifications
ISO 24381, Bee propolis — Specifications
ISO 24583, Quantitative nuclear magnetic resonance spectroscopy — Purity determination of organic compounds used for foods and food products — General requirements
EN 16923, Livsmedelsanalyser - Bestämning av T-2-toxin och HT-2-toxin i spannmål och spannmålsbaserade livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn genom SPE-upprening och HPLC-MS/MS
ISO 20976-2, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Riktlinjer för challengetester av livsmedel och foderprodukter - Del 2: Challengetester för att studera inaktiveringspotential och kinetiska parametrar
ISO 7218, Microbiology of the food chain — General requirements and guidance for microbiological examinations
ISO 4214, Determination of amino acids in infant formula and other dairy products
ISO 16140-2:2016/Amd 1, Microbiology of the food chain — Method validation — Part 2: Protocol for the validation of alternative (proprietary) methods against a reference method — Amendment 1
ISO 10272-1:2017/Amd 1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Detektion och kvantifiering av Campylobacter spp. - Del 1: Detektionsmetod - Tillägg 1
EN ISO 10272-1:2017/A1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Detektion och kvantifiering av Campylobacter spp. - Del 1: Detektionsmetod - Tillägg 1: Införande av metoder för molekylär bekräftelse och identifiering av termotolerant Campylobacter spp., och korrigering av prestandaprovning av media
EN ISO 10272-2:2017/A1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Detektion och kvantifiering av Campylobacter spp. - Del 2: Kvantifiering - Tillägg 1: Införande av metoder för molekylär bekräftelse och identifiering av termotolerant Campylobacter spp. och korrigering av prestandaprovning av media
ISO 10272-2:2017/Amd 1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Detektion och kvantifiering av Campylobacter spp. - Del 2: Kvantifiering - Tillägg 1
ISO 20631,
ISO 30024, Djurfoder - Bestämning av fytasaktivitet
EN 15634-3, Livsmedel - Detektion av livsmedelsallergener med molekylärbiologiska metoder - Del 3: Hasselnöt (Corylus avellana) - Kvalitativ detektion av en specifik DNA-sekvens i choklad genom realtids-PCR
EN 15634-5, Livsmedel - Detektion av livsmedelsallergener med molekylärbiologiska metoder - Del 5: Senap (Sinapis alba) och soja (Glycine max) - Kvalitativ detektion av en specifik DNA-sekvens i kokta korvar genom realtids-PCR
EN 15634-4, Livsmedel - Detektion av livsmedelsallergener med molekylärbiologiska metoder - Del 4: Jordnöt (Arachis hypogaea) - Kvalitativ detektion av en specifik DNA-sekvens i choklad genom realtids-PCR
ISO 34019, Food security — Guidance for emergency or crisis situation
ISO 9648, Sorghum — Determination of tannin content
EN ISO 5530-1, Vetemjöl - Fysiska egenskaper hos degar - Del 1: Bestämning av vattenabsorption och reologiska egenskaper med hjälp av en farinograf
EN ISO 5530-2, Vetemjöl - Fysiska egenskaper hos degar - Del 2: Bestämning av reologiska egenskaper med hjälp av en extensograf
ISO/TS 6579-4, Mikrobiologi i livsmedel och djurfoder - Horisontell metod för detektion, räkning och serotypning av Salmonella - Del 4: Identifiering av monofasisk Salmonella Typhimurium (1,4, [5], 12: i :-) genom polymeras kedjereaktion (PCR)
ISO 24607, Honung — Specifikation
CEN ISO/TS 6579-4, Mikrobiologi i livsmedel och djurfoder - Horisontell metod för detektion, räkning och serotypning av Salmonella - Del 4: Identifiering av monofasisk Salmonella Typhimurium (1,4, [5], 12: i :-) genom polymeras kedjereaktion
ISO 22174, Microbiology of food and animal feeding stuffs - Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens - General requirements and definitions
EN ISO 22174, Microbiology of the food chain — Polymerase chain reaction (PCR) for the detection and quantification of microorganisms — General requirements and definitions
EN ISO 7218, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Allmänna krav och vägledning för mikrobiologiska undersökningar
EN 17303, Livsmedel - DNA-streckkodning av fisk och fiskprodukter med användning av definierade mitokondriella gensegment av cytokrom b- och cytokrom c-oxidas I
EN 17881, Food authenticity - DNA barcoding of bivalves and products derived from bivalves using a defined mitochondrial 16S rRNA gene segment
EN 17882, Food authenticity - DNA barcoding of meat and meat products derived from mammalia and poultry using defined mitochondrial cytochrome b and cytochrome c oxidase I gene segments
ISO 1442, Meat and meat products — Determination of moisture content— Reference method
ISO 937, Meat and meat products — Determination of nitrogen content — Reference method
ISO 5553, Meat and meat products — Detection of polyphosphates
ISO 7158, Meat and meat products — Determination of nitrite and nitrate content-ion chromatography method
ISO 7124, Eggs and egg products — Determination of fipronil and metabolites residues — Liquid chromatography-tandem mass spectrometry
EN C08/2021 NWIP, Foodstuffs — Minimum performance requirements for quantitative measurement of the food allergens milk, egg, peanut, hazelnut, almond, walnut, cashew, pecan nut, brazil nut, pistachio nut, macadamia nut, wheat, lupine, sesame, mustard, soy, celery, fish, molluscs, and crustaceans
ISO 27971, Spannmål och spannmålsprodukter - Vanligt vete (Triticum aestivum L.) - Bestämning av alveografiska egenskaper hos deg vid konstant hydrering från handelsmjöl eller provmjöl och provtmalningsmetodik
ISO 17715, Vetemjöl (Triticum aestivum L.) — Amperometrisk metod för mätning av stärkelseskador
EN ISO 7301, Ris - Specifikationer
ISO 23691, Microbiology of the food chain — Determination and use of cardinal values
ISO 8700, Plant-based foods — Terms and definitions
EN ISO 21872-1:2017/A1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Horisontell metod för detektion av Vibrio spp - Del 1: Detektion av potentiellt enteropatogena Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae och Vibrio vulnificus
ISO 9347, Cereals and cereal products — Common wheat (Triticum aestivum L.) — Determination of the Solvent Retention Capacity (SRC) of wheat flour using the automated SRC method
ISO 712-2, Cereals and cereal products — Determination of moisture content — Part 2: Automatic drying oven method
ISO 9811, Microbiology of the food chain — Molecular detection of Cyclospora cayetanensis in fresh produce using real-time PCR
EN ISO 23691, Microbiology of the food chain — Determination and use of cardinal values
ISO 16140-7, Microbiology of the food chain — Method validation — Part 7: Protocol for validation of identification methods of microorganisms
EN ISO 20976-2, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Riktlinjer för challengetester av livsmedel och foderprodukter - Del 2: Challengetester för att studera inaktiveringspotential och kinetiska parametrar
EN ISO 16140-2:2016/A1, Microbiology of the food chain — Method validation — Part 2: Protocol for the validation of alternative (proprietary) methods against a reference method — Amendment 1
ISO 17468, Microbiology of the food chain — Technical requirements and guidance on establishment or revision of a standardized reference method
EN ISO 17468, Microbiology of the food chain - Technical requirements and guidance on establishment or revision of a standardized reference method (ISO/DIS 17468:2022)
ISO 16140-4:2020/Amd 1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Metodvalidering - Del 4: Protokoll för metodvalidering i ett enda laboratorium - Tillägg 1: Annex H - Validering av större provmängd för kvalitativa metoder
EN ISO 16140-4:2020/A1, Mikrobiologi i livsmedelskedjan - Metodvalidering - Del 4: Protokoll för metodvalidering i ett enda laboratorium - Tillägg 1: Annex H - Validering av större provmängd för kvalitativa metoder
EN 17851, Livsmedelsanalyser - Bestämning av Ag, As, Cd, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Pb, Se, Tl, U och Zn i livsmedel genom induktivt kopplad plasma masspektrometri (ICP-MS) efter uppslutning under tryck
ISO 13667, Bee Products: Palynology of Honey — Specifications and test methods
EN ISO 16654:2001/A2, Mikrobiologi i livsmedel och djurfoder - Analysmetod för bestämning av Escherichia coli O157 - Tillägg 2: Införande av prestandaprovning av odlingssubstrat och reagenser
ISO 16654:2001/Amd 2, Mikrobiologi i livsmedel och djurfoder - Analysmetod för bestämning av Escherichia coli O157 - Tillägg 2: Införande av prestandaprovning av odlingssubstrat och reagenser
EN ISO 11781, Livsmedel - Allmänna riktlinjer för validering inom ett laboratorium av kvalitativa realtids-PCR-metoder
ISO 11781, Livsmedel - Allmänna riktlinjer för validering inom ett laboratorium av kvalitativa realtids-PCR-metoder
EN ISO 22753, Molekylär biomarköranalys - Metod för statistisk utvärdering av analysresultat erhållna vid testning av delprovsgrupper av genetiskt modifierade frön och spannmål - Allmänna krav (ISO 22753:2021)
EN ISO 27971, Spannmål och spannmålsprodukter - Vanligt vete (Triticum aestivum L.) - Bestämning av alveografiska egenskaper hos deg vid konstant hydrering från handelsmjöl eller provmjöl och provtmalningsmetodik
ISO 21527, Microbiology of the food chain — Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds
ISO 16517, Sampling and Real-time RT-PCR assay for detection of SARS-CoV-2 in food and food packaging surface
EN ISO 17715, Vetemjöl (Triticum aestivum L.) — Amperometrisk metod för mätning av stärkelseskador
EN , Foodstuffs - Determination of C and/or N isotope ratios in food by Elemental Analyser - Isotope Ratio Mass Spectrometry (EA- IRMS)
EN , Honey - Determination of d13C value of Mono (Fructose-Glucose) - Di-Tri-Oligosaccharides by Liquid Chromatography - Isotope Ratio Mass Spectrometry (LC- IRMS)
ISO 15914-2, Animal feeding stuffs — Enzymatic determination of starch — Part 2: Method by enzymatic determination with a hexokinase system and potassium hydroxide dispersion
EN ISO 21527, Microbiology of the food chain — Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds
ISO 13136-1, Microbiology of the food chain — Detection, Isolation and Characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) — Part 1: Horizontal method for the detection and isolation of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC)
ISO 13136-2, Microbiology of the food chain — Detection, Isolation and Characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) — Part 2: Horizontal method for the characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) isolates
EN ISO 20813, Molekylär biomarkörsanalys - Analysmetoder för detektering och identifiering av djurarter i livsmedel och livsmedelsprodukter (Nucleic acid-baserade mathods) - Allmänna krav och definitioner
EN ISO 13136-2, Microbiology of the food chain - Detection, Isolation and Characterization of Shiga toxinproducing Escherichia coli (STEC) - Part 2: Horizontal method for the characterization of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) isolates
EN ISO 13136-1, Microbiology of the food chain - Detection, Isolation and Characterization of Shiga toxinproducing Escherichia coli (STEC) - Part 1: Horizontal method for the detection and isolation of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC)
ISO 17646, Rapid detection of moisture content in fresh meat: Low-field NMR method-Reference method
ISO 17644, Determination of paralytic shellfish toxins in bivalve mollusks by HPLC-MS/MS
ISO 17645, Dry-cured ham-Specification
ISO 17647 , LC-MS/MS method for identification of nine animal and plant derived components in meat and meat products
ISO 17648, Quick-frozen coated aquatic products -Specification
ISO 13508, Propolis Extract- Specification
EN ISO 7301/A1, Ris - Specifikationer
EN 17853, Djurfoder: Provtagnings- och analysmetoder - Bestämning av glukosinolater i raps genom LC-MS/MS
ISO 18390, Cereals and cereal products — Sampling — Simplified routine method
EN 16466-1, Vinegar - Isotopic analysis of acetic acid and water - Part 1: 2H-NMR analysis of acetic acid
EN 17855, Livsmedel - Minimikrav för prestanda på kvantitativ mätning av livsmedelsallergenerna mjölk, ägg, jordnötter, hasselnöt, mandel, valnöt, cashewnötter, pekannötter, paranötter, pistagenötter, macadamianötter, vete, lupin, sesam, senap, soja, selleri, fisk och skaldjur
C31/2022 - WG 5 - Adoption of a PWI, Food authenticity — Non-targeted testing methods in food and feed authenticity - General considerations and definitions
EN ISO 11746, Ris - Bestämning av biometriska kännetecken hos kärnor
ISO 18716, Professional Farmer Organization — Guidelines
C32/2022 Adoption of a NWI (N125), Food authenticity — Quantitation of equine DNA relative to mammalian DNA in raw beef meat samples
EN 17881, Food authenticity - DNA barcoding of bivalves and products derived from bivalves using a defined mitochondrial 16S rRNA gene segment
EN 17882, Food authenticity - DNA barcoding of meat and meat products derived from mammalia and poultry using defined mitochondrial cytochrome b and cytochrome c oxidase I gene segments
ISO 18732, Functional substances in fresh or low-degree processed food produce — Determination of the lutein in spinach — High-performance liquid chromatographic method
ISO 21722, Microbiology of the food chain — Horizontal method for enumeration of enterococci
ISO 20631, Infant formula and adult nutritionals - Determination of total folates content by trienzyme extraction and ultra-performance liquid chromatography tandem mass spectrometry (UPLC-MS/MS)
ISO 7251:2005/Amd 1, Microbiology of food and animal feeding stuffs — Horizontal method for the detection and enumeration of presumptive Escherichia coli — Most probable number technique — Amendment 1: Inclusion of performance testing of culture media and reagents
Visa fler Visa färre
Utgivet 347 standarder
Visa fler Visa färre
Organisation 7 arbetsgrupper
SIS/TK 435/AG 01, Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
SIS/TK 435/AG 02, Djurfoder
SIS/TK 435/AG 03, Djurvälfärd
SIS/TK 435/AG 04, Spannmål
SIS/TK 435/AG 05, Livsmedelsanalyser
SIS/TK 435/AG 06, Matsvinn
SIS/TK 435/AG 07, Växtbaserade livsmedel
Visa fler Visa färre
Deltagare 15 företag och organisationer
Anders Nilsson Food Sector Consulting AB, UPPSALA
Bergström & Hellqvist AB, UPPSALA
Eurofins Environment Testing Sweden AB, LIDKÖPING
Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB, Lidköping
IKEA of Sweden AB, ÄLMHULT
Livsmedelsverket, UPPSALA
Oatly AB, MALMÖ
Perten Instruments AB, HÄGERSTEN
SGS Analytics Sweden AB, LINKÖPING
Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Uppsala
Svenska Allmänna Djurskyddsföreningen, ENSKEDE
Sveriges Biodlares Riksförbund, SKÄNNINGE
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, UPPSALA
Tetra Pak Packaging Solutions AB, LUND
Tetra Pak Processing Systems AB, LUND
Visa fler Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Påverka nationellt och internationellt
Ett värdefullt arbete Vill du vara med i kommittén?

Ämnesområden

Livsmedelsteknik (67) Jordbruk (65)


Intresseanmälan

Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.

För dig som är kommittédeltagare

Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal, eller välj någon av arbetsgrupperna;
AG 1 Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
AG 2 Djurfoder
AG 3 Djurvälfärd
AG 4 Spannmål
AG 5 Livsmedelsanalyser
AG 6  Matsvinn
AG 7 Växtbaserade livsmedel

Klicka här för att ta dig till SIS utbildningsområde inom standardiseringen.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.

Lorena Olivares
Projektledare
0733-822053
lorena.olivares@sis.se

Emma Jangedal
Projektassistent
emma.jangedal@sis.se