Månadens doldis - Nr 8 2023

Under 2023 bjuder vi in dig till att följa med på en spännande resa där vi varje månad lyfter fram en doldis som kan ge förträffliga effekter på ditt arbete.

augusti_toppbild.gif

Månadens doldis #8: SIS Standardkollen

Koll på standarder ger konkurrensfördelar – hitta rätt standarder för din organisation

Standarder är lösningar som bidrar till ökad konkurrenskraft, innovation och hållbar utveckling. Det finns standarder inom precis allt. Närmare bestämt finns det över 80 000. Så hur ska du hitta den perfekta matchningen med "dolda" standarder som kan ta din organisation till nya höjder?

Ta hjälp av våra experter via doldistjänsten SIS Standardkollen! Våra experter har lång erfarenhet av att analysera vilka standarder som kan driva affärs- och organisationsutveckling för din organisation, samt hur du kan påverka din bransch i rätt riktning. Inte för att du måste. Inte för att vi säger det. Helt enkelt för att det gör dig mer effektiv, proffsig och lönsam.

Månadens doldis; SIS Standardkollen - mer lönsamt och effektivt arbete med standarder i din verksamhet.

08-figur_3.png

Vinnova bedömer att standarder är en underutnyttjad källa till affärsutveckling och ökad export. Det är en av flera anledningar till att organisationer tar hjälp av SIS Standardkollen, SIS experter och konsulter, för att analysera hur standarder kan stärka verksamheten.

Sveriges konkurrenskraft har alltid varit starkt kopplad till hög innovationsförmåga, där utvecklingen av nya produkter och tjänster lagt grund för fortsatt tillväxt. Trots framgångarna, har innovationsmyndigheten Vinnova identifierat ett område som fortfarande inte nyttjas fullt ut och har potential att stärka såväl företag som offentliga verksamheter.

– Många förstår inte vilka möjligheter standarder representerar. Det handlar dels om möjligheten att driva affärs- och organisationsutveckling med stöd av befintliga standarder, dels om att faktiskt kunna påverka den egna branschen i rätt riktning, säger Björn Nilsson, tjänsteutvecklare på Svenska institutet för standarder, SIS.

Med stöd av Vinnova har SIS därför tagit fram en tjänst – SIS Standardkollen – som hjälper företag och offentliga organisationer att hitta nya standardiserade sätt att stärka den egna verksamheten.

– Det finns tusentals standarder, så det är en rätt snårig och komplex uppgift för den som inte är insatt. När vi tar oss an ett uppdrag ser vi till att skapa oss en förståelse för verksamheten först, därefter matchar vi vilka standarder och standardiseringsarbeten kunden behöver ha koll på, för att uppnå kostnadseffektiviseringar, satsa på kompetensutveckling eller bredda sitt produkt- och tjänsteutbud.

08-figur_2.png

Nya intäkter och ökad export

I nästa steg erbjuds hjälp att ta fram en strategi för hur den egna verksamheten kan lyftas genom deltagande i standardiseringsarbetet. Var är det viktigast att påverka, i vilka tekniska kommittéer är det strategiskt rätt att delta i?

– Drivkrafterna kan vara viljan att ligga steget före i sin bransch, att delta i utformningen av framtidens produkter och tjänster, att skapa nya intäkter eller att underlätta export och global handel, säger Björn Nilsson.

Vinnova och SIS delar förhoppningen om att även nå målgrupper som ännu inte upptäckt vilket kraftfullt verktyg standarder representerar. Även kommuner har stor nytta av att tillämpa standarder på ett mer effektivt sätt.

– Fler behöver också inse möjligheterna med att kunna påverka framtidens standarder. Många svenska företag agerar idag i en global värld, där det är klokt att vara med och sätta spelreglerna, i stället för att riskera att behöva anpassa sig i efterhand, säger Björn Nilsson.

Läs mer om SIS Standardkollen till höger. 

08-figur_1.png


Månadens doldis

Under 2023 bjuder vi in dig till att följa med på en spännande resa där vi varje månad lyfter fram en lite mer okänd standard som kan ge förträffliga effekter på ditt arbete.

Se fler doldisar >>

SIS Standardkollen

En konsulttjänst som hjälper organisationer analysera hur standarder kan stärka verksamheten.

Läs mer >

”SIS Standardkollen hjälper oss att utvecklas”

Världen är full av standarder – men det gäller att hitta de mest relevanta. Så resonerade företaget Visera när de beslöt att testa SIS Standardkollen.

Läs caset >

”SIS Standardkollen hjälper oss att göra rätt från början”

Det är lätt att tro att ett innovativt startup-bolag i greentech-branschen har annat att tänka på än standarder. Vågkraftsföretaget Novige går dock mot strömmen – nyligen deltog de i SIS Standardkollen.

Läs caset >

Björn Nilsson
Projektledare
bjorn.nilsson@sis.se