Digitala verktyg med SIS licensavtal

SIS utvecklar standarder som hjälper företag att ta fram bättre produkter och tjänster. Nu erbjuder vi licensavtal till utvecklare som genom digitalisering vill erbjuda smarta tjänster och i dessa använda information från standarder.

Företag måste följa många olika lagar och riktlinjer

För många svenska företag är standarder en entrébiljett till fler affärer på en global marknad. Men antalet krav, regler och lagar inom områden som säkerhet, kvalitet, ergonomi och miljö ökar ständigt. Ett färskt exempel är den nya hållbarhetslagen som från den 1 december 2016 gör det obligatoriskt att genomföra hållbarhetsrapporteringar. Att kunna hantera alla dessa komplexa kravställningar är en tuff utmaning.

Digitaliserade lösningar förenklar arbetet med standarder

SIS arbetar aktivt för att påverka morgondagens standarder. Vi vet vilka typer av utmaningar olika branscher står inför. I vårt samarbete upptäcker vi ständigt nya möjligheter. Och genom digitalisering skapas nya smarta sätt att förenkla och förbättra arbetet med standarder. Smarta sätt uppstår genom att information från standarder görs tillgängliga direkt i de IT-verktyg som varje dag används för att lösa utmaningar, i sjukvården, i fabriken eller på kontoret.

Den senaste tiden har flera företag kontaktat SIS med idéer om hur nyttan av standarder kan tillgängliggöras för deras kunder genom digitala lösningar. Därför har vi nu tagit fram licensavtal för innovativa lösningar som är baserade på våra standarder. Resultatet är nya, spännande digitala tjänster som spar mycket tid och pengar. Här är två exempel: 

Worldfavor – En ny onlineplattform som revolutionerar hur företag över hela världen arbetar digitalt med internationella standarder inom ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.

Kontrollbolaget  – Ett konsultbolag med djupa kunskaper om byggbranschen vars digitala kravställningsverktyg QMP1090 sparar hela 80 procent i dyrbar arbetstid på kravställningar.

Nu söker SIS fler innovativa lösningar

SIS söker fler samarbetspartner som kan hjälpa företag i olika branscher att tackla framtidens lagar, regler och krav. Med rätt digital lösning kan man skapa värdefulla tjänster som sparar tid utan att tumma på hög standard. Nu är vi nyfikna på fler innovativa lösningar som kan revolutionera arbetet med standarder.

Kanske har just du en bra idé till en tjänst där du tror att tillgång till internationella standarder är en viktig komponent? Då vill vi väldigt gärna komma i kontakt med dig! Tillsammans kan vi diskutera fram en lösning som innebär en win-win situation för bägge parter.

Upphovsrätt och exploateringsrätt gällande SIS Publikationer

SIS äger upphovsrätten och exploateringsrätten till alla SIS Publikationer, d.v.s copyright. Genom ett licensavtal kan du som utvecklare få tillgång till dessa för ta fram innovativa lösningar.

Om du önskar använda delar av innehållet i någon av SIS Publikationer på annat sätt än vad som tillåts i vår slutanvändarlicens ska du vända dig till oss för att begära tillstånd (licens) för detta.


Försäljningsintäkterna från försäljningen av SIS publikationer står för en avsevärd del av de kostnader som föreligger för att driva SIS del av svensk standardisering.

Det är inte tillåtet utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd att använda innehållet i upphovsrättsskyddade publikationer på annat sätt än vad som överenskommits. Läs vad som gäller för SIS publikationer i vår slutanvändarlicens. 

Se lagrummet gällande upphovsrätt: 1960:729. 

Om du önskar använda delar av innehållet i någon eller några av SIS Publikationer på annat sätt än vad som tillåts i vår slutanvändarlicens ska du vända dig till oss för att begära tillstånd (licens) för detta. Kontaktperson i dessa frågor är Fredrik Fehn, fredrik.fehn@sis.se


Har du en idé?

Har du en idé som du vill diskutera, hör gärna av dig!

fredrik.fehn@sis.se
08-555 521 22