Standardutveckling · SIS/TK 207
Ett aktivt miljöarbete ger många fördelar. Dels för din organisation i form av minskad användning av resurser, men också genom en minskad miljöpåverkan på vår gemensamma miljö. Att använda standarder inom miljöledningssystem och ekodesign gör det enklare att arbeta med dessa frågor på ett effektivt och strukturerat sätt.
Det övergripande syftet med SIS kommitté för miljöledning är att bidra till en hållbar samhällsutveckling. För deltagande organisationer handlar det om att förena affärsmässighet med omsorg om miljön. Inom SIS kommitté för Miljöledning ingår bland annat miljöledningssystem, växthusgaser, livscykelanalys och miljökommunikation.
Ett ledningssystem för miljö enligt ISO 14001 är ett verktyg för företag och organisationer som vill bedriva ett effektivt och strukturerat miljöarbete. Ledningssystemet utgör ett frivilligt verktyg som ska underlätta arbetet med ständiga förbättringar. Tillsammans med övriga standarder i ISO 14000-serien för miljöledning skapas ekonomisk och miljömässig nytta i form av till exempel
Företag och myndigheter har i ökad grad börjat värdera sin miljöpåverkan och naturresursanvändning i monetära termer. Detta görs för riskbedömning, investeringsbeslut, beräkning av skatter osv. Standardiseringsarbetet syftar till att förenkla jämförbarheten och transparensen mellan liknande värderingar.
Kommittén speglar standardisering inom grön finans. Standarderna är tänkta att kunna användas av finansiella organisationer som kapitalägare och kapitalförvaltare men också av emittenter av gröna obligationer samt investerare. Standardiseringen handlar dels om att ge stöd när det gäller bedömningar av portföljers klimatrisker och koppla ihop portföljers klimatbelastning till internationellt uppsatta klimatmål. Det handlar också om att harmonisera terminologin och definitioner kring vad en grön obligation är samt hur man bedömer och verifierar en grön obligations miljöprestanda.
Kommittén spelar en viktig roll genom att utveckla verktyg som hjälper myndigheter och näringsliv att hantera och begränsa dessa utsläpp. Standarderna beskriver metoder och modeller för att mäta, beräkna, kommunicera och verifiera utsläpp av växthusgaser. Arbetet med standarder kring klimatanpassning innefattar standardisering med en ramverksstandard för klimatanpassning för alla typer av organisationer samt nya arbeten kring sårbarhet och riskbedömning samt planeringsstandarder för lokala samhällen.
Standardisering inom området cirkulär ekonomi syftar till att utveckla krav, ramverk, vägledning och stödjande verktyg för införande av cirkulär ekonomi. Standarderna som utvecklas inom detta område kommer att vara användbara för alla organisationer, projekt eller grupp av organisationer som vill tillämpa cirkulär ekonomi i sin verksamhet, t.ex. kommersiella organisationer, myndigheter och ideella organisationer. Arbetet bedrivs internationellt inom ramen för ISO/TC 323 Circular economy, där SIS och Sverige är aktiv medlem, s.k. P-Member och inom SIS är det TK 207/AG 13 Ekodesign som ansvarar för området. De projekt som finns identifierande inledningsvis är en ledningssystemstandard, terminologi och mått på cirkularitet och prestanda.
Livscykelanalys är ett verktyg för att beskriva varans och tjänstens miljöpåverkan i förhållande till dess funktion och nytta – från vaggan till graven. Analysen ger överblick över produktens eller tjänstens sammanlagda miljöpåverkan så att prioriteringar kan göras i miljöarbetet. Relaterat till detta sker också standardiseringsarbeten kring produktkategoriregler.
Att kommunicera sitt miljöarbete handlar om att ge och ta emot information i en dialog med omvärlden. Ett genuint miljöarbete är idag en grundpelare i många organisationer och en viktig del av verksamheternas image som man också vill förmedla både inom och utanför organisationen.
Goda kvantifieringar av diverse miljöbelastning såsom växthusgas-utsläpp, livscykelanalyser, materialflödesanalyser och miljöprestanda efterfrågas allt oftare på marknaden. För att genomföra korrekta sådana kvantifieringar är datainsamlingen en mycket viktig pusselbit. Kommittén speglar därför också ett arbete som handlar om att vägleda, samla in, utvärdera och beräkna numerisk miljödata.
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den internationella standardiseringen genom att vi medverkar aktivt i den internationella standardiseringsorganisationen ISO. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarderna så att de främjar alla typer av svenska organisationer.
Pontus Cerin, Linköpings universitet, och Professor Bengt Steen berättar om standarder inom monetär värdering:
Raul Carlsson, ordförande SIS/TK 207 berättar om standardisering och livscykelanalyser:
Raul Carlsson berättar om nya ISO-standarden för miljöteknikverifiering:
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från företag från alla typer av branscher, myndigheter, intresseorganisationer och forskningsinstitut. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är välkommen att delta i SIS kommitté för Miljöledning. Kanske att du idag jobbar med miljö- eller klimatfrågor inom offentlig eller privat sektor, som beslutsfattare eller en intresseorganisation. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Ledningssystem för miljö (04.100) Ledningssystem (04)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
SIS/TK 207 Miljöledning bistår med hur pågående standardiseringsarbete och publicerade ISO/CEN standarder relaterar till FN:s hållbarhetsmål. Vilka mål och delmål stödjer de framtagna standarderna och på vilket sätt?
Se mer om det i denna excel-fil.
Se också hur ISOs kommitté för Miljöledning identifierar sitt bidrag till FNs hållbarhetsmål här.
Här kan du läsa ännu mer om SIS arbete med miljöledning i vårt projektblad.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Jimmy Yoler
Projektledare
jimmy.yoler@sis.se
Anna-Karin Jansson
Projektassistent
anna-karin.jansson@sis.se