IT är en integrerad del inom utbildningssektorn, såväl formellt som informellt, och olika former av IT-stöd används alltmer. För att effektivt och långsiktigt kunna dra nytta av de fördelar som olika former av IT-stöd kan ge krävs standarder. Standarder som främjar interoperabilitet och som möjliggör en säker och effektiv informationshantering.
Kommitténs arbete syftar till att ta tillvara initiativ och intressen från aktörer som på ett eller annat sätt är kopplade till utbildningssektorn. Kommittén verkar för framtagande av stabila standarder och andra resultat som gagnar och utvecklar skolans domäner för en högre grad av användande av IT.
Kommittén har en viktig roll i digitaliseringen av det svenska utbildningsväsendet, inom alla nivåer, från förskola och grundskola till universitet och högskola.
Det arbete som utförs inom kommittén bidrar bland annat till:
Tillsammans med Forum för informationsstandardisering i skolväsendet (FFIS), ett forum som leds av Skolverket i samverkan med SKR och Swedish Edtech Industry, arbetar kommittén aktivt med att identifiera områden där en gemensam standard kan vara vägen framåt för digitala lösningar inom utbildningssektorn, från förskola till universitet och högskolor.
I den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet lyfts vikten av samordning och samarbete kring standarder och gemensamma digitala lösningar samt vikten av samverkan mellan staten och huvudmännen och även mellan de som tillhandahåller digitala verktyg och lärresurser inom skolväsende.
Här utgör SIS en plattform där alla kan mötas på lika villkor runt samma bord.
Arbetsprogram
Kommittén har organiserat sitt arbete i olika arbetsgrupper. Information om respektive arbetsgrupp hittar du längre ner på denna sida.
Kommittén i sin tur fokuserar på helheten och har som uppgift att samordna arbetet inom kommitténs område. Gemensamma mål för kommittén är bland annat att:
* Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet
Arbetsgruppen Elevinformation har tagit fram en standard för paketering av elevrelaterad information. Syftet med standarden är att underlätta informationsflödet i samband med ansökan och antagning till gymnasieskolan. Målsättningen är att informationsutbytet mellan skolor (skolhuvudmän) och antagningsenheter respektive mellan dessa skall kunna ske maskinellt och oberoende av vilka systemlösningar man valt inom respektive organisation.
Detta kan uppnås genom användande av informationsmodellen och överenskommelser om formerna för överförandet. Den informationsmodell som definieras i standarden fastställer de informationsmängder som krävs för att överföra information om elever mellan inblandade parter vid antagning av elever till gymnasiet.
Exempel på tillämpningar av standarden kan vara överföring av data mellan en utbildningsanordnares administrativa system, som t.ex. system för elevregistrering, registrering av betyg och frånvaro, schemaläggning, lärplattform, men även överföring av uppgifter till och från myndigheter som gymnasieantagningskanslier, UHR, SCB, CSN, Skolverket med flera.
Exempel på vilken elevrelaterad information som avses är uppgifter om elevens namn, personnummer, adress, avklarade, pågående och sökta utbildningar, betyg samt uppgifter om elevens tillhörighet till olika grupper såsom klass, undervisningsgrupp mm. Standarden reglerar vilka begrepp, entiteter och attribut som skall användas. En viktig del i definitionen av standarden utgörs av tillhörande XML-schema.
Här finns standarden och tillhörande xml-schema.
SS 10701:2016 Utgåva 2, Lärande - Information om elever vid antagning till gymnasieskolan - Datutbytesformat
Arbetsgruppen Elevinformation har även tagi fram "Attributprofil för Skolfederation". Dokumentet förtecknar ett federationsgemensamt vokabulär besåtende av attribut för att beskriva uppgifter om vad som inom Skolfederation kallas Användare.
Attributprofilen kan hämtas här.
EMIL är en gemensam informationsmodell för utbildningsinformation initierad av ett antal svenska myndigheter och privata aktörer. Modellen ligger till grund för effektivare informationsutbyte när det gäller information om utbildningar och utbildningstillfällen. Den gemensamma modellen har getts namnet EMIL (Education Information Markup Language) som även fått bli namnet på arbetsgruppen. EMIL styr hur man beskriver en utbildning och gör det möjligt att samla in information från olika källor och sprida den vidare till olika aktörer som vill använda informationen för att bygga tjänster. Tjänsterna kan vara till exempel söktjänster för blivande studenter eller ett antagningssystem.
Fördelen med EMIL är att informationsleverantören inte behöver tillhandahålla samma information i flera olika format, beroende på vem mottagaren är. Modellen gör det också möjligt att skapa skräddarsydda tjänster för olika målgrupper, till exempel inom en region, för distansstudier eller ett visst ämnesområde. En annan fördel är användningen av gemensamma begrepp för att beskriva utbildningar inom olika utbildningsformer. Det underlättar för den som ska använda informationen vid ett val av utbildning.
Läs mer och hämta alla filer här: https://www.sis.se/emil
En viktig fråga för att förbättra tillgången till digitala lärresurser är hur dessa ska integreras och presenteras på ett enhetligt sätt samt enklare kan hittas av pedagoger och elever.
Med en ökande andel digitala lärresurser (såväl läromedel som applikationer) behövs standarder för hur dessa ska kunna infogas i lärplattformar och andra webbsystem. Det gäller dels hur resurserna presenteras för användarna, dels hur användarna identifierar sig mot leverantören. Arbetsgruppen har bland annat startat upp Skolfederation som nu drivs av Internetstiftelsen. Frågor som metadata och tillgänglighet hanteras också av arbetsgruppen.
Arbetsgruppen ansvarar för "Svensk applikationsprofil av metadata for learning resources" vilket är en nationell applikationsprofil för metadata.
Applikationsprofilen finns att hämta kostnadsfritt här.
Arbetsgruppen har tagit fram den svenska standarden SS 12000 Gränssnitt för informationsutbyte mellan verksamhetsprocesser i skolan. Standarden är en överenskommelse om hur olika it-system ska kommunicera med varandra och beskriver ett enhetligt språk för kommunikation mellan systemen.
Standarden ger stöd för processerna
Läs mer om standarden och hur du får tillgång till den på standardens egen informationssida.
Samlad information om SS 12000:2020 - utgåva 2
Medverkan i internationellt standardiseringsarbete
Kommittén medverkar och representerar Sverige i den Europeiska tekniska kommittén
Kommittén följer även arbetet på ISO nivå genom att vara observerande medlem i kommittéerna
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Kommittén har bytt titel för att bättre åskådliggöra dess omfattning. Från och med oktober 2020 är den nya titeln:
- Informationshantering inom utbildningssektorn
Tidigare titel var: It-standarder för lärande.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Petra Fogelberg
Projektledare
petra.fogelberg@sis.se
Andrea da Rocha Lins
Projektassistent
andrea.lins@sis.se