Standardutveckling · SIS/TK 588
Vikten av samverkan, målstyrt arbete och standardisering är återkommande ämnen på konferenser om hållbara städer. För att bidra till en mer hållbar och smart utveckling behövs globala överenskommelser och lösningar för exempelvis strategier, infrastruktur och datahantering. Kommittén "Hållbara städer och samhällen" arbetar aktivt globalt och nationellt med standardisering på området. Vi driver även frågan om att skapa ett svenskt sekretariat för att hantera dessa frågor på Europa-nivå.
I Sverige finns bred kompetens inom betydelsefulla områden för utvecklingen av hållbara samhällen såsom energi- och miljöteknikfrågor, planering och byggande, digitalisering, social hållbarhet och transporter. Nu handlar det om att omvandla praktisk kunskap och sprida den internationellt och nationellt.
SIS kommitté för Hållbara städer fungerar som ett nätverk för svenska experter och en ingång till standardiseringsarbeten på internationell- och nationell nivå via fyra arbetsgrupper. Det finns även ett förslag till ny arbetsgrupp gällande klimatförändringar:
Inom EU blir utveckling mot hållbara städer allt viktigare på den politiska agendan. SIS kommittén bevakar arbetet inom EN-CENELEC-ETSI Sector Forum on Smart and Sustainable Cities and Communities (SF-SSCC), samt lanseringen av CEN/TC Sustainable Cities and Communities.
De europeiska standardiseringsorganisationerna för även diskussioner med EU-kommissionen och föreslår områden där det finns behov av ny standardisering.
Globalt sett är utmaningarna som urbaniseringen skapar ännu större. Det handlar till exempel om social integration, ekonomisk utveckling, skydd av naturresurser, minskning miljöpåverkan, minimera risken för naturkatastrofer, transportlösningar och utsläppsbegränsning.
Den svenska kommittén deltar i ISOs kommitté som utvecklar ett ledningssystem för hållbara samhällen. Andra områden där standarder nu tas fram är:
– sustainable development and resilience of communities
– smart community infrastructure metrics
– indicators for city services and quality of life
– inventory and review of existing indicators
Kommittén deltar i flera internationella arbeten och nya experter inom området välkomnas för att delta! Hör av dig till SIS projektledare för mer information.
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från organisationer inom offentlig och privat sektor, stora och små företag, beslutsfattare och intresseorganisationer. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man använder dessa i praktiken. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen. Kommittén fungerar även som nätverk för sakkunniga inom området.
Du är välkommen att delta i kommittén för hållbara städer och samhällen. Kontakta oss om du vill veta mer om arbetet! Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Miljö- och hälsoskydd, säkerhet (13) Miljöskydd (13.020) Miljöekonomi (13.020.20) Miljö- och hälsoskydd, säkerhet (13)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Enkäten om standardiseringsbehovet för kommuners och regioners klimatarbete.
Den 12 november 2020 anordnade TK 588 ett webbinarium om hur standardisering kan bidra till kommuner och regionerns klimatmålsarbete.
> Ladda ned Powerpoint-presentationen från webbinaret
Del 1: introduktion och panel 1
Panelen pratar om hur standardiseringsarbetet ser ut idag inom klimatområdet. Vilka är utmaningarna? Hur kan standardisering bidra till kommuner och regioners klimatmålsarbete?
I panelen deltog Jimmy Yoler, Claire Wigg och Pernilla Bergmark
Del 2: Panel 2
Panelen pratar om hur kommuner och regioners klimatmålsarbete ser ut idag, vilka utmaningarna som finns och hur standardisering kan bidra till att lösa dessa utmaningar.
I panelen deltog Laura Hartman, Filippa Borgström och Lise Nordin
Del 3: Panel 3 och sammanfattning
Panelen pratar om hur forskningsvärldens arbete ser ut när det gäller kommuner och regioners klimatmålsarbete, vilka utmaningarna som finns och hur standardisering kan bidra till att lösa dessa utmaningar.
I panelen deltog Martin Wetterstedt och Charlotta Möller.
– Jag är stolt över att vara ordförande i SIS tekniska kommitté för hållbara städer och samhällen (TK 588) som är mitt uppe i ett viktigt arbete att ta fram en standard för hur kommuner och regioner kan arbeta med genomförandet av Agenda 2030.
– Tillsammans med alla engagerade medlemmar i kommittén hoppas jag bidra med kunskap och erfarenhet som kan stärka det lokala och regionala arbetet med Agenda 2030 och även den roll som Sverige kan spela i det europeiska standardiseringsarbetet för hållbara städer och samhällen.
Jonas Frykman, jonas@frykman.nu
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Yacine Slamti
Projektledare
08-55552021
yacine.slamti@sis.se
Camilla Halén
Projektassistent
+46855552006
camilla.halen@sis.se