Standardutveckling · SIS/TK 351
Ambulanssjukvård
Allt mer av den avancerade prekliniska vården sker idag direkt vid skadeplatser och under transporter. Genom att arbeta fram standarder för ambulanser och den medicintekniska utrustningen som preklinisk vård behöver, bidrar kommittéarbetet till välfungerande och säkra sjukvårdstransporter.
Genom välutformade krav på sjukvårdsfordon och dess utrustning ska tillverkning, upphandling och användandet av sjukvårdsfordon säkerhetsställas och förbättras. Tidigare kommittéarbete har bland annat resulterat i en övergripande standard för ambulanser. Den beskriver hur en ambulans ska byggas och utrustas för att både möta en mängd olika regelverk hos svenska myndigheter och EU. Samtidigt är standarden viktig för tillverkare, så att dessa kan bygga ambulanser som passar både köparnas och myndigheternas krav i Europa.
Ju fler perspektiv, desto bättre blir standardiseringen av framtidens ambulanssjukvård. Ökad kompetens, större nätverk och möjligheten att påverka får du på köpet! Kontakta Joakim Falk för mer information.
Mer information om kommitténs arbete:
Arbetar nu med 9 standarder
EN 13718-1:2014/A1, Sjukvårdsfordon med utrustning - Luftambulanser - Del 1: Krav på medicintekniska produkter i luftambulanser
EN 13718-2:2015/A1, Sjukvårdsfordon med utrustning - Luftambulanser - Del 2: Operativa och tekniska krav på luftambulanser
EN 1865-2, Bårutrustning i vägambulanser - Del 2: Motorassisterad bår
EN 1865-6, Bårutrustning i vägambulanser - Del 6: Motorassisterade stolar
EN 1865-1, Bårutrustning i vägambulanser - Del 1: Specifikation för bårar och annan förflyttningsutrustning
EN 1865-3, Bårutrustning i vägambulanser - Del 3: Förstärkt bår för hög belastning
EN 1865-4, Bårutrustning i vägambulanser - Del 4: Ihopfällbar transportstol
EN 1865-5, Bårutrustning i vägambulanser - Del 5: Anordningar för fastsättning av bårar
EN 1789:2020/A1, Sjukvårdsfordon och utrustning - Vägambulanser
Visa fler
Visa färre
Deltagare 11 företag och organisationer
AB Germa, Kristianstad
Ferno Norden AB, Trollhättan
Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm
Landsorganisationen i Sverige LO, Stockholm
Nilsson Special Vehicles AB (publ), Laholm
Nordic Vehicle Conversion AB, Backaryd
Region Skåne, Malmö
Riksföreningen För Ambulanssjuksköterskor (ras), Karlstad
Stryker AB, Malmö
Svenskt Ambulansflyg, Umeå
Vårdförbundet, Stockholm
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
3 internationella kommittéer
ISO/TC 22/SC 40/WG 3, Negative pressure compartment for ambulances
CEN/TC 239, Rescue systems
CEN/TC 239/WG 1, Medical vehicles and their equipment - Stretchers and other patient handling equipment
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Läs mer Påverka standarder
Påverka nationellt och internationellt
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den europeiska och globala standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i de internationella standardiseringsorganisationerna CEN (Europa) och ISO (globalt). Eftersom standarderna ofta är kopplade till internationella regelverk, t.ex. EU-direktiv, underlättar dessa vid både tillverkning, inköp och användande av produkterna. Standardiseringsarbetet säkerställer därmed att produkterna tillverkas efter samstämmiga krav, som exempelvis anbudsgivare kan hänvisa till redan i anbudsskedet. På detta sätt skapar standarder fri rörlighet och konkurrens av produkter mellan länder, vilket stödjer den svenska exportmarknaden.
Ett värdefullt arbete
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, anbudsgivare, köpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen. Framöver fokuserar kommittén bland annat på att ta fram riktlinjer för luftambulanser och ambulanser för svår terräng.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för ambulanssjukvård. Kanske att du idag jobbar som tillverkare av fordon eller medicintekniska produkter för ambulanser, anbudsgivare, köpare, brukare eller med annat inom branschen. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Ämnesområden
Hälso- och sjukvård (11)
Första hjälpen-utrustning (11.160)