Standardutveckling · SIS/TK 113
Slitage och korrosion är några av orsakerna till finansiella miljardförluster bara inom Europa årligen. Ett sätt att minska dessa förluster är att genom europastandarder skapa förutsättningar för effektiva underhållsstrategier.
Målet för Underhållsteknik, SIS/TK 113, är ett aktivt deltagande i det europeiska standardiseringsarbetet inom Maintenance, CEN/TC 319, samt att utarbeta svenska översättningar av europastandarderna och underlätta implementering av desamma.
Många företag väljer idag att lägga ut del av eller hela arbetet med underhåll och då är standarder som specificerar kriterier för kvalité och miljö exempel på prioriterade områden.
Arbetet med svenska standarder för underhåll kommer till nytta för myndigheter, tillverkare och leverantörer där standarderna kan ha en stor påverkan inom säkerhet, hälsa, miljö, kvalitet, funktion, reservdelar och lönsamhet.
Helt nya arbeten är:
Vidare arbetar vi med högaktuella ämnen så som Smart Maintenance och Maintenance 4.0
Underhåll är ett brett område, vilket måste referera till komplexa system vilka måste fungera tillfredsställande och tillgodose specifika behov med hänsyn till dagens principer för hållbar utveckling. Därför studerar och utvecklar TK 113 standarder med tanke på alla nämnda aspekter.
Under de senaste åren har sociala, ekonomiska och miljömässiga faktorer orsakat en stor förändring i den allmänna opinionen. Tidigare ansågs resurserna vara obegränsade och miljöfrågan stod ej i fokus, nu anses det nödvändigt att noggrant övervaka de mänskliga och produktiva processerna.
Underhåll har genomgått en väsentlig utveckling inom både det civila och industriella området. Dels med aktiviteter för att stödja produktionen i industriföretag och en strävan att reparera byggnader, i syfte att förhindra deras försämring och förbättra deras livscykel utvidgade underhåll sin räckvidd för att bli en uppsättning ordnade handlingar. Dessa handlingar kännetecknas av varierande grad av komplexitet och inkluderar faktorer av effektivitet och lönsamhet. Dels genom tydligare underhållsstrategier, redan från design och konstruktionsstadiet av varje fysisk tillgång.
I och med smart Industri/ Industri 4.0 tar den intelligenta programvaran fram en underhållsplan i stället för att vänta på att en störning uppstår. Målet är att förhindra misslyckanden innan de uppstår, att arbeta proaktivt med underhåll. Detta står i motsats till det gamla tillvägagångssättet "Run to failure" underhåll som är reaktivt.
Kommittén samlar expertkunskap inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för underhållsteknik. Kanske att du idag jobbar som tillverkare, inköpare, läkare, tekniker, på myndighet eller organisation, eller med övrigt inom branschen. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Underhållstjänster. Facility management (FM) (03.080.10)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Lisa Almkvist
Projektledare
+46855552115
lisa.almkvist@sis.se
Ulrika Axmark
Projektassistent
08-55552306
ulrika.axmark@sis.se