Nyhet · 2018-04-25

ISO:s ordförande sätter ljus på nyttan med internationell best practice

Vi är alla sammanlänkade i dagens globala ekonomi, det säger ISO:s president John Walter. Den här veckan besöker han SIS i Stockholm och pratar om en världshandel i förändring, hållbar utveckling och standardernas betydelse för länder som Sverige.

Välkommen till Stockholm John! Du ska bland annat delta i ett seminarium på SIS och en programpunkt är de så kallade SME-företagen. Varför ska små och medelstora företag inkluderas i det globala standardiseringsarbetet?

Små och medelstora företag och innovationsföretag i små och medelstora länder, som Sverige, har betydande inflytande på landets ekonomi. Eftersom standarder är en plattform för innovationer är också företagens input till ISO mycket viktig. De mindre företagens deltagande i standardiseringsarbetet behövs för att säkerställa att alla synsätt och behov företräds så att standarderna är relevanta för dem som behöver och använder dem. Vad gäller just de svenska företagen behöver de delta i utarbetandet av internationella standarder för att säkerställa att svenska produkter och tjänster uppfyller rätt krav och normer så att de kan göras tillgängliga över hela världen. Om inte företagen själva är aktiva tillåter de konkurrenterna att sätta reglerna för den globala handeln.

En annan punkt i programmet är hur SIS och ISO stöttar utvecklingsländernas standardiseringsinsatser, varför är det arbetet prioriterat?

Vi är alla sammanlänkade i dagens globala ekonomi och värdekedjor. Om vi vill att våra standarder och vårt arbete ska få effekt måste vi säkerställa att standarder används i värdekedjans alla led. Under de senaste 20 åren har antalet utvecklingsländer som är medlemmar i ISO ökat kraftigt, och idag utgör de över tre fjärdedelar av medlemmarna.

Vårt mål är att stärka deras kapacitet och öka deras deltagande i det internationella standardiseringsarbetet för att de därmed fullt ut ska kunna nyttja värdet av standarderna. Vi behöver även deras deltagande i standardiseringsprocessen för att säkerställa att standarderna är av global relevans och bidrar till tillträde till världsmarknaderna och hållbar utveckling för utvecklingsländernas del.

En del av ISO:s strategi för 2016 - 2020 handlar om kapacitetsuppbyggnad i utvecklingsländer. Vårt mål är att via nationella standardiseringsorgan bygga upp kapacitet vad gäller bland annat strategier, teknisk och operativ sakkunskap, kontakter med beslutsfattare och att stödja deras deltagande i det internationella standardiseringsarbetet. I det här arbetet ingår programmet New Rights Pilot Program, som gör det möjligt för dem att öka sitt deltagande i ISO-standardiseringsarbete inom områden som turism, livsmedelsprodukter och överensstämmelse-bedömningar. Programmet erbjuder nationella standardiseringsorgan en plattform för att få nationella aktörer att delta och föra sin talan i den internationella standardiseringsprocessen.

Hur kan standarder bidra till socialt välstånd och hållbar utveckling i Europa och resten av världen?

Många ISO-standarder bidrar till FN:s hållbarhetsmål och en kartläggning genomförs nu för att hjälpa användare att hitta i ISO:s standardkatalog, identifiera standarder som stödjer de hållbarhetsmål som är av intresse för dem samt förstå dessa standarders möjliga effekter. Eftersom ISO-standarder bygger på bästa internationell praxis utgör de dessutom en hjälp för beslutsfattare som utarbetar lagstiftning.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du för ISO i år?

Det internationella standardiseringssystemet utsätts för väldiga och aldrig tidigare skådade påfrestningar, och därmed finns även ett mycket stort tryck på att förändra arbetet och arbetssätten inom ISO. Vi ställs hela tiden inför ny teknik och nya sätt att leva, och det innebär att hur vi människor tar till oss och använder innehåll och information förändras. ISO behöver ständigt förhålla sig till och bemöta detta faktum, särskilt för att möta standardutvecklarnas och standardanvändarnas behov. Flera pågående projekt pågår som syftar till att säkerställa att vårt system och våra standarder fortsätter ge våra aktörer och intressenter det värde de efterfrågar. Detta gäller självfallet även vårt sätt att utarbeta standarder och våra nuvarande arbetsmetoder. Därför utvärderar vi också ständigt själva standardiseringsprocessen. Just nu arbetar vi till exempel med att förbättra projektledningen inom standardiseringen, bland annat genom en omfattande översyn av metodiken som inbegriper roller, ansvarsområden och utbildningskrav.

Dessutom kommer en ny virtuell standardiseringsprocess att testas för vissa projekt, det vill säga för förslag till nya arbeten som inte passar in under något av de existerande kommittéernas områden. Detta kommer att innebära att standarder utarbetas helt online, utan den traditionella ISO-kommittéstrukturen och utan fysiska möten. Tanken är att arbetet ska gå fortare och vara mer kostnadseffektivt.


John Walter, ISO:s ordförande

John Walter tillträdde som ISO:s ordförande i januari i år och har tidigare bland annat varit vd för Canadian Standards Association, CSA Group.

ISO har 161 medlemsländer och SIS företräder Sverige och svenska intressen.

Standarder för hållbar utveckling

John Walter listar standarder som gynnar en hållbar utveckling.

Standarder om vattenförvaltning, klimatpåverkan, hälso- och sjukvård, åldrande befolkning, byggnaders energiprestanda osv.

SME står för

"Small and Medium-sized Enterprises", små och medelstora företag och inkluderar företag med färre än 250 anställda. SME står för nästan 60 procent av näringslivets bidrag till Sveriges BNP.

Källa: Ekonomifakta och SCB

Kommitté för organisationers samhällsansvar

SIS arbetar för att påverka och skapa standarder som stöd för företag och organisationer att arbeta och utvecklas hållbart.

Arbetet med standarder inom området för organisationers samhällsansvar pågår i SIS/TK 478 och är öppet för alla företag och organisationer.

Kommitté för miljöledning

Ett aktivt miljöarbete ger många fördelar. Dels för din organisation i form av minskad användning av resurser, men också genom en minskad miljöpåverkan på vår gemensamma miljö.

Att använda standarder inom miljöledningssystem och ekodesign gör det enklare att arbeta med dessa frågor på ett effektivt och strukturerat sätt.

Ta reda på mer på kommitténs hemsida.