Standardutveckling · SIS/TK 422
Standardisering av återvunnet däckmaterial förenklar hela hanteringen och användningen av däckmaterial i nya tillämpningar. Sverige är ett av de länder som ligger i täten när det gäller etablering av ett väl fungerande insamlingssystem. Det finns fortfarande potential att öka andelen uttjänta däck som materialåtervinns och dess tillämpningar, vilket är något som kommittén verkar för.
Kommittén för återvinning av däck jobbar med att samordna de svenska intressena inom återvinning av däckmaterial och att säkerställa att Sveriges röst blir hörd i det europeiska arbetet. EU-parlamentet har antagit ett direktiv (EU direktivet 1999/31/EC) som förbjuder deponi av däck från och med den 1 juli 2003 får hela däck inte läggas på deponi, och från och med den 1 juli 2006 gäller förbudet även klippta däck.
Kommittén ska utgöra referensforum för svensk medverkan och agerande i det europeiska arbetet. Genom aktiv medverkan i ”CEN TC 366 Tyre recycling” ska svenska intressenter beredas möjlighet att påverka utvecklingen av standarderna på sådant sätt som gagnar intressen i europeiskt perspektiv.
Det internationella arbetet med återvinning av däck sker inom kommittén Materials obtained from End-of-Life Tyres (ELT), CEN TC 366. Just nu arbetar de med:
Kommittén för återvinning av däck jobbar med att förenkla för materialåtervinningsindustrin att deklarera sina produkter på ett enhetligt sätt så att brukarna av dessa produkter ska kunna jämföra materialen från olika tillverkare skapar en möjlig marknad.
Mängden insamlade uttjänta däck fortsätter att ligga högt. Under 2012 var det omkring 80 000 ton som samlades in runt om i landet. Andelen som går till energiutvinning är cirka 60 procent varav drygt hälften går till cementindustrin. Den renodlade materialåtervinningen har ökat från 11 till 14 procent.
Så långt så har arbetet resulterat i en teknisk specifikation CEN/TS 14243:2010 som publicerades i Sverige juni 2010.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för återvinning av däck. Kanske du idag jobbar inom myndighet, återvinning, miljö, analys eller med övrigt inom branschen.
Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
• Tillgång till standarder, såväl under utveckling som redan fastställda, inom projektet.
• Tillgång till den senaste informationen inom projektet. Projektet har en hemsida där den senaste informationen läggs upp. Kontinuerligt hålls nationella möten för information och diskussion.
• Möjlighet att hävda svenska näringslivets/myndigheters intressen. Detta sker genom påverkan i form av röstning, ändringsförslag, förslag till nya standarder etc.
• Samordning av svenska synpunkter till CEN och ISO.
• Rådgivning vid frågor som rör standarder inom aktuellt område.
• Möjlighet att delta vid internationella möten som representant för Sverige.
• Tillgång till nationellt och internationellt nätverk.
• Kompetensutveckling i form av kunddagar, seminarier, nätverkande mm
Avfall (13.030) Fast avfall (13.030.10) Återvinning (13.030.50) Däck (83.160) Däck Allmänt (83.160.01) Övrigt (83.160.99)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Klicka här för att ta dig till SIS utbildningsområde inom standardiseringen
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Peter Hartzell
Projektledare
peter.hartzell@sis.se
Mats-Göran Rundgren
Projektassistent
mattis.rundgren@sis.se