Standardutveckling · SIS/TK 463
Inom underhållningssektorn finns inom- och utomhusscener, studios, arenor, utställnings- och samlingslokaler och liknande där många komplicerade och riskfyllda lyft görs. Ofta är lyften unika till sin natur och därför är det viktigt att lyften kan analyseras korrekt och att säkerhetskraven uppfylls oberoende av hur konstruktionerna ser ut. Syftet med detta arbete är att skapa standarder där berörda inom underhållningssektorn får stöd för säker installation och användning av fast och tillfällig lyftutrustning. Standarderna ska fungera som ett redskap vid det dagliga arbetet.
Det europeiska arbetet med standarder började under 00-talet och resulterade i två så kallade Workshop agreements, CWA 15902 del 1 och 2. Arbetet har på senare år gått över till att utveckla europeiska standarder. Svenska experter deltar i detta arbete. Den första (SS-EN 17115) med krav på trossar av aluminium och stål kom ut 2018 och ersatte del 2 av CWA:n. 2020 publicerades SS-EN 17206 med krav på scenmaskinerier. Den ersatte del 1 av CWA:n. Båda standarderna är översatta till svenska. Den europeiska kommittén håller även på att utarbeta en serie "codes of practice", vägledningar för användning.
På initiativ av Svensk Teaterteknisk Förening (Sttf), Riksteatern, Operan och Dramaten samt dåvarande Arbetarskyddsstyrelsen bildades en arbetsgrupp, 1976-77, som påbörjade arbetet med att skapa en anvisning för ”Lingångar vid teatrar, samlingslokaler och liknande lokaler”. Arbetet med denna anvisning som fick nr. 132 blev klar i maj 1978 och trädde i kraft 1980. En omarbetning till SS 767 15 01 har sedan dess gjorts, denna gjordes i stor utsträckning för att inbegripa motoriserade lyftsystem, som började installeras allt mer i slutet på 70-talet.
Efter några år utkom, under september 1982, en kompletterande instruktion till den befintliga anvisningen. Denna producerades av dåvarande Statens Anläggningsprovning och Sttf.
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, köpare, brukare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Lyftteknik inom underhållningssektorn. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Utrustning för materialhantering (53) Lyftanordningar (53.020.01) Övrigt (53.020.99) Utrustning för teater, scen och studio (97.200.10)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Aktuella standardförslag inom SIS/TK 463:s område finns på SIS tjänst Kommentera
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Sara Berggren
Projektledare
sara.berggren@sis.se
Yamen Kadoura
Projektassistent
yamen.kadoura@sis.se