Nyhet · 2021-02-04

Så säkrar vi brandskyddet i framtiden

Standarder spelar en viktig roll för brandskydd och särskilt aktuellt är det nu i samband med att Boverkets byggregler omarbetas. Det säger brandskyddsexperterna Michael Strömgren och Axel Mossberg som båda jobbar med hur standarderna för brandsäkerhet ska se ut i framtiden.

Text: Per-Ola Knutas

Brandsäkerhet är en naturlig del av varje bygge, och standarder är i sin tur ett av fundamenten för de byggregler som styr brandskyddet. Ett exempel: en brand i en lägenhet ska inte kunna spridas till andra delar av byggnaden. Lägenheten är en så kallad brandcell som ska stå emot en timmes ”standardbrand” genom att lägenhetens byggelement är brandavskiljande.

I exemplet finns två direkta hänvisningar till standarder enligt dagens byggregler: definition och testningsmetoder av vad ”standardbrand” är samt brandklasser för byggelement.

Två som jobbar intensivt med hur dessa regler och standarder ska se ut i framtiden är Michael Strömgren, brandingenjör som jobbar med myndighetskontakter på Briab och Axel Mossberg, forskningschef för brand och risk på företaget Bengt Dahlgren samt industridoktorand vid Lunds Tekniska Högskola. Båda sitter i SIS tekniska kommitté för standarder inom brandsäkerhet och är dessutom involverade i arbetet kring omarbetningen och förenklingen av BBR, Boverkets byggregler.

– Om man jobbar i byggbranschen är det helt rätt läge just nu att vara med och påverka våra framtida byggstandarder genom att till exempel gå med i någon av SIS tekniska kommittéer, säger Axel Mossberg.

Brandskydd kräver helhetssyn och tydliga regler

De båda brandskyddsexperterna är överens om att det krävs helhetssyn, tydliga regler, roller och ansvar i alla byggprojekt, och att standarder och digitalisering är viktiga nycklar för att uppnå det.

– I dag saknas ofta en helhetssyn. Information försvinner på vägen från ritbordet till att fastighetsbolaget tar över driften av fastigheten, säger Michael Strömgren.

En sådan helhetssyn brast till exempel vid den katastrofala höghusbranden i London 2017 där 72 personer miste livet. När huset renoverades hade en aktör levererat isoleringen och en annan ytterskivorna vilket ledde till ett dåligt brandskydd totalt sett.

– Det var en cocktail av dåliga komponenter där ingen hade kontroll över helheten, säger Michael Strömgren.

Digitalisering med BIM en möjlighet

För att undvika sådana situationer och för att underlätta kommunikation och ”obrutna informationskedjor” vid byggprojekt framhåller han möjligheterna med Building Information Modelling, BIM.

– BIM är digitala processer och 3D-modeller som innehåller information om byggnadens krav, delar och system och som gör att alla kan jobba tillsammans – från konstruktör och byggherre, till fastighetsägare och räddningstjänst, säger Michael Strömgren som också leder arbetsgruppen som ansvarar för standardisering inom detta område

Brandskydd i trähus går att lösa

Ett annat högaktuellt område är hur man hanterar brandskyddet i de allt fler höga flerfamiljshus i trä som börjat byggas.

– Trä är ett kanonmaterial men det kommer med vissa utmaningar och kräver att man hanterar det rätt. Ett stort problem är att brandbelastningen blir större men att det inte behöver räknas in i dimensioneringen enligt nu gällande regelverk. Problemet går dock att hantera och det går att utforma träbyggnader säkert med olika brandskyddsåtgärder, säger Axel Mossberg som sannolikt kommer att jobba vidare med denna fråga i den arbetsgrupp som han leder kring standardisering.

Brandskyddsregler extra aktuellt just nu

När Boverkets byggregler omarbetas kommer de så kallade funktionskraven att innehålla betydligt färre detaljerade regler. Allmänna råd och hänvisningar till standarder kommer också att tas bort, något som Michael Strömgren och Axel Mossberg både ser möjligheter och vissa risker med.

– Boverket öppnar en stor dörr, men det betyder också att det finns en möjlighet att fylla regelsystemet efter branschens behov, säger Michael Strömgren.

– Men det finns också en risk för glapp nu när BBR utesluter hänvisning till standarder. Därför gäller det att få med alla i branschen på tåget att jobba på samma sätt och i samma system, säger Axel Mossberg.


SIS/TK 181

Standardiseringskommittén SIS/TK 181 ansvarar för att utveckla standarder för att bedöma brandrisker, för att säkerställa byggnaders brandsäkerhet och för att värdera byggmaterials brandegenskaper.

Vill du veta mer?

Standardisering är en öppen process där SIS välkomnar alla slags intressenter att vara med och påverka.

Är du intresserad av att vara med och påverka standarder? Kontakta Sarah Sim eller Lisa Almkvist på SIS.

Sarah Sim, Miljö, hälsa & IT
sarah.sim@sis.se
+46 8 555 520 64

Lisa Almkvist, Industri & bygg
lisa.almkvist@sis.se
+46 8-555 521 15

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.