Nyhet · 2023-12-07

Arbetsmiljöledning: ISO 45001 revideras och serien utökas med fler standarder

Nu har svenska intressenter möjlighet att påverka revideringen av ISO 45001, det internationella kravstandarden för systematiskt arbetsmiljöarbete som leder till förbättring av arbetsplatsens fysiska och sociala hälsa. Nästa år kompletteras ISO 45000-serien dessutom med två nya standarder som hjälper organisationer att mäta och utvärdera arbetsmiljöprestanda samt att förebygga och hantera infektionssjukdomar.

Digitalisering och ökade krav på hållbarhet är faktorer som ändrat behoven och synen på vad som är en bra arbetsplats. Det föranleder att man nu påbörjar arbetet med att ta fram en ny utgåva av ISO 45001, kravstandarden för arbetsmiljöledning som publicerades 2018. Förberedelserna är redan i gång och en internationell arbetsgrupp är på väg att startas upp.

– Det är SIS kommitté för arbetsmiljöledning som bevakar arbetet ur ett svenskt perspektiv. Vi välkomnar fler deltagare från olika typer av organisationer, både de som arbetar enligt ISO 45001 eller är på väg att införa ett arbetsmiljöledningssystem. Förutom möjligheten att kunna påverka hela världens syns på vad som är en bra arbetsmiljö, får deltagarna en unik förståelse för standardens innehåll som de sen kan använda till att stärka den egna organisationens arbetsmiljö, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Ny standard förbereder organisationer på nästa pandemi

2024 blir ett händelserikt år för ISO 45000-serien. Utöver revideringen av ISO 45001 beräknas den svenska översättningen av ISO 45002 bli klar till våren. Den ger vägledning som underlättar implementationen av den gällande utgåvan av ISO 45001.

Dessutom finns utkast till två nya standarder som nästan är klara. Den ena ger vägledning i hur prestation ska utvärderas och den andra i hur man bäst förebygger och hanterar infektionssjukdomar.

Utökning i ISO 45000-familjen under 2024

ISO 45002, Vägledning för tillämpning av ISO 45001:2018 – nu på svenska!

ISO 45004, Guidelines on performance evaluation (Vägledning för utvärdering av prestanda) 

ISO 45006, Guidelines for organizations on preventing and managing infectious diseases (Vägledning för organisationer för att förebygga och hantera infektionssjukdomar) 

 

 

 


Utbildningar inom arbetsmiljöledning – ISO 45001

Ett offensivt arbetsmiljöarbete är strategiskt viktigt för de flesta organisationer. I våra utbildningar får du kunskap om hur du på ett effektivt sätt kan arbeta med arbetsmiljöfrågor.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om standardiseringen inom arbetsmiljöledning?

Kontakta Lorena Olivares, projektledare på SIS: 
lorena.olivares@sis.se

Läs mer om kommitténs arbete >

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.