Nyhet · 2023-12-01

25 års engagemang för säker kosmetik och färre globala handelshinder

H&M Group har varit aktiva i SIS kommitté för kosmetik sedan starten och därigenom kunnat påverka internationella riktlinjer. Tillsammans med Sveriges Konsumenter, Yvonne Ryding och övriga deltagare i kommittén arbetar de för att produkterna ska vara säkra för både människor och miljön, samt att fler ska förstå fördelarna med att vara med i standardiseringen.

GMP är en viktig del i att du kan lita på att din ansiktskräm, mascara eller raklödder inte är skadlig. Förkortningen står för Good Manufacturing Practice, en internationellt standardiserad god tillverkningssed som fastställer minimikrav för alla kosmetiska produkter som cirkulerar på marknaden.

– GMP är grundbulten i all kosmetisk produktion. ISO-standarden reglerar allt från hur personalen ska vara klädda och utbildade till att processen förhindrar att olika varor blandas ihop. Allt ska gå att spåra och det är höga krav på dokumentation, säger Theres Redeby på H&M Group, som också är ordförande i SIS kommitté för kosmetik, allergener, skönhetstjänster och estetiska ingrepp.

H&M Group har varit med i den svenska kommittén sedan starten och har på så sätt haft möjlighet att påverka internationella riktlinjer för kosmetika sedan 1998. Det berör frågor som bidrar till att göra kosmetiska produkter säkra och minskar en del globala handelshinder. Tillsammans med Sveriges Konsumenter, Yvonne Ryding och övriga deltagare i kommittén, ger de röst åt svenska intressen.

– Vi skulle behöva bli många fler, inte minst saknar vi myndigheterna. Alla är överens om att standarder som GMP är bra och absolut nödvändiga, men det krävs engagemang för att hålla dem levande. Någon måste göra jobbet.

Viktig pusselbit som berör alla aktörer

I november höll ISO sitt årliga plenarmöte inom kosmetik. Denna gång samlades kosmetikexperter från hela världen i Stockholm för att diskutera gemensamma frågor som solskydd och olika testmetoder.

– Att ta del av diskussionerna är enormt värdefullt för oss och vårt grekiska kontraktslabb som också var med, säger Theres Redeby.

Kosmetik är ett område som alltid präglats av ständig förändring. På senare tid har det till exempel blivit allt vanligare att medvetet tillför goda bakterier, så kallad probiotika, i olika produkter. Trenden ställer i sin tur krav på framtagandet av nya mikrobiologiska testmetoder.

– Standardiseringen är en viktig pusselbit för att vi ska kunna känna oss trygga med alla produkter som finns på marknaden, både vad det gäller hälsan och miljön. Det krävs engagemang från allt från myndigheter till tillverkare och testlabben. Alla, även de som inte är med, påverkas av våra beslut, säger Theres Redeby.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Kontakt

Vill du veta mer om standardiseringen inom kosmetik, allergener, skönhetstjänster och estetiska ingrepp?

Kontakta Ulrike Ryll, projektledare på SIS:
ulrike.ryll@sis.se

SIS/TK 495

Kosmetik, allergener, skönhetstjänster och estetiska ingrepp

Hela 20 procent av den svenska befolkningen lider av kontaktallergi. Kommittén arbetar med att förbättra folkhälsan genom standarder för analysmetoder för allergiframkallande ämnen samt standarder för tillverkning, kontroll och innehållsdeklaration av kosmetika.

Läs mer om kommitténs arbete >