För att Sverige ska kunna ha den framstående position som beskrivs i regeringens life science-strategi är det av stor vikt att bevaka, delta och även leda internationell standardisering som pågår inom genetik, molekylärbiologi och bioteknik. Utvecklingen inom life science går mycket snabbt och som ett resultat av nya tekniker och innovationer formas idag framtidens diagnostik och behandlingsmetoder. Detta har även varit mycket tydligt under coronapandemin.
Nu har en ny teknisk kommitté som ska delta i ISO’s arbete inom bioteknologi och genomisk informatik startats. Detta kommer att öka förutsättningen för svenska intressenter att påverka internationella standarder vad gäller forskning, vård och industri.
Utvecklingen inom genetik, biomarkörer och fenotypning som verktyg för precisionsmedicin är en förutsättning för rätt behandling, i rätt tid och för rätt person, samt för att kunna förebygga ohälsa.
Alla organisationer som arbetar inom detta område är välkomna att delta i arbetet och får därmed vara en del av den internationella standardiseringen inom genomik och precisionsmedicin.
Vill du veta mer eller delta i standardiseringsarbetet är du välkommen att kontakta Lena Morgan eller Jenny Vesterberg för mer information,
Den 4 februari 2021 hölls den andra av 2 webinar om Hälsa, Vård och Omsorg - Patientsäkerhet, lagkrav och nya initiativ. Missade du det kan du ta del av det här.
Olika verksamheter inom sektorn är med att forma framtidens standarder inom hälsa, vård och omsorg och detta webinar berättar de hur de arbetar med standardisering samt hur deras engagemang har gjort skillnad för ökad patientsäkerhet, kvalitet, kostnadseffektivitet och samhällsnytta.
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Lena Morgan
Projektledare
lena.morgan@sis.se
Jenny Vesterberg
Projektassistent
jenny.vesterberg@sis.se