Nyhet · 2023-12-04

Deltagarintervju: Marika Ersholt från Lantmäteriet

Projektledningen för kommittén 510 Projekt, program och portfölj publicerar en serie av intervjuer med kommitténs deltagare. Den här gången berättar Marika Ersholt från Lantmäteriet om deras engagemang i kommittén och det pågående arbetet med att ta fram en NWIP (New Work Item Proposal) genom en tillsatt Adhocgrupp gällande "Agile/adaptive management in projects, programmes, portfolios, and related governance".

Marika Ersholt, Lantmäteriet

Hallå där, Marika! Din organisation Lantmäteriet gick med i kommittén 2015, varför valde ni att kliva in i detta?
Vi fick faktiskt en fråga från kommittén om jag var villig att delta i kommittéarbetet. Som jag tolkade det berodde det på mitt brinnande intresse för projekt- och portföljstyrning, då jag under tiden före pandemin höll en del föreläsningar och presentationer om Lantmäteriet och vårt utvecklingsarbete, säger Marika Ersholt.

Vilka är dina förhoppningar om en eventuell kommande standard och på vilket sätt kan den bidra?
–  Just nu utforskar vi de globala behoven och potentiella fördelar kring en standard, genom att förstå och komma överens om skillnaderna mellan "agile" och "adaptiva" samt andra relaterade standardkoncept i förhållande till projektarbetsformen.

I klartext ska vår arbetsgrupp ge en rekommendation om huruvida omvärlden ser ett behov och i så fall i vilken form vi ska addera i ISO 21500-serien av standarder, som handlar om agila, adaptiva och andra relaterade koncept och praxis.

Det vi kommit fram till hittills är att ämnet är efterfrågat, men lite laddat. Det skrivs oerhört mycket om agilt och det förekommer beskrivningar som är missvisande. Under inventeringen har det visat sig att beskrivningarna av agilt går isär. Det beskrivs som ett leveranssätt, utvecklingssätt eller tillvägagångssätt för utvecklingen. Det kan bli mer begripligt på engelska delivery method, development method eller development approach.

Vilka utmaningar ser du i standardiseringsarbetet?
Generellt är väl utmaningen att kulturer skiljer sig ganska mycket åt mellan olika länder men det är väl också tjusningen. Att diskutera hett och brett för att till slut landa något i konsensus.

Hur upplever du deltagandet i SIS tekniska kommitté 510?
– Det är spännande och utvecklande. Vi är ett litet men glatt gäng som har ett otroligt engagemang. Det är givande att arbeta med andra som brinner för samma sak.


SIS/TK 510 Projekt, program och portfölj

Idag finns en mängd olika metoder och verktyg för projektstyrning och det finns pengar att spara på att effektivisera projektarbetet. Arbetar ditt företag med projektledning i olika former? Du har nu möjlighet att vara med och påverka eller bevaka det fortsatta standardiseringsarbetet - ta ledningen, sätt standarden!

Delta i standardutveckling

Till SIS kommer du som vill påverka standarder och riktlinjer inom din bransch. Vi samordnar alla som har identifierat ett behov av överenskommelser för utveckling av varor och tjänster.