Nyhet · 2023-02-20

E-handeln växer och möter ständigt nya utmaningar.

Med dagens krav är det ohållbart att öka kapaciteten för allt större volymer varmed infrastruktur och leveranssätt behöver anpassas så att de blir så effektiva som möjligt.

Nyhetsbild 750x350 Post.png

Under en dag i februari besökte arbetsgruppen inom kommittén 322 Post den stora postterminalen Rosersberg i Stockholm för ett studiebesök. Läget är optimalt med anslutning till övrig infrastruktur och stambanan vilket gör det möjligt att transportera mer post med tåg med minskad miljöpåverkan.

Standardiseringen för Postområdet sker inom CEN TC 331/SIS TK 322 Post med fokus på hållbara, säkra och spårbara brev- och paketleveranser. Det pågår en snabb utveckling av både nya digitala tjänster och leveranssätt samt förbättrad spårbarhet och identifiering av paket.

Sverige leder sekretariatet för CENTC 331/WG 3 - Adresser, ID och märkning – fysisk processkedja och tillhörande data, vilken har hand om flera nya standardarbeten, varav flera är mandaterade.

Svenska institutet för standarders kommitté 322 Post välkomnar fler experter att delta i kommittén för möjlighet att bidra till och påverka kommande krav inom postområdet, bland annat gällande gemensamt sätt att beräkna miljöpåverkan så att data blir jämförbar mellan branschens aktörer och gentemot kunderna.

Fakta om postterminalen Rosersberg

  • Sveriges största postterminal,
  • Invigd 2014
  • Terminalområdet inklusive spåranläggningen omfattar 131 000 kvm
  • Varav terminalbyggnaden utgör 37 700 kvm
  • Terminalen hanterar post till och från 42 kommuner
  • 1,4 miljoner adresserade försändelser per dygn
  • Producerar 22 miljoner oadresserad reklam per månad

Vill du veta mer om standardiseringsarbetet i kommittén för Post med fokus på hållbara, säkra och spårbara brev- och paketleveranser är du välkommen att höra av dig till Christa Widefalk Ahlenbom, Projektledare på SIS.
Tel: 08-555 521 06

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.