Nyhet · 2019-04-02

Tre frågor till Hans Lindell...

Hans Lindell, forskare på vibrationsskador på RISE, kommer till SIS den 3 maj för att prata om hur vi med hjälp av standarder kan minska vibrationsskador orsakade av maskiner. Vi ställer tre frågor till Hans.

Hur blev du intresserad av att arbeta med vibrationsfrågorna?

- Jag har alltid fascinerats av ljud och vibrationer och jag började jobba med vibrationer i jetmotorer och rymdraketer på Volvo Flygmotor där vibrationer är jätteviktigt. Sen ville jag överföra denna kunskap till hand-arm vibrationsområdet och verkligen visa att maskiner inte behöver vibrera och skada människor. Jag har hela tiden tyckt att hela problemet är förfärligt onödigt och att det verkligen går att göra någonting åt det om vi hjälps åt från alla berörda parter.

Hur kan standarderna utvecklas för att i större utsträckning minska vibrationsskadorna?

- Det är tydligt att vissa maskiners skadlighet underskattas i dagens standard med ett högfrekvent vibrationsinnehåll som till exempel mutterdragare och högvarviga dentalmaskiner. För att komma åt dessa skaderisker så anser jag att man behöver hitta bättre sätt att mäta och analysera vibrationerna på och komplettera dagens standard med. Det finns också ett problem med bedömning av exponeringstiden eftersom det ofta skiljer väldigt mycket mellan uppmätt och uppskattad användningstid av maskiner.

- Samtidigt är det otroligt viktigt att vara rädd om allt det som är bra med dagens standard eftersom så mycket lagstiftning mm baseras på denna.

Vilka utmaningar ser du i arbetet?

- Medvetenheten om vibrationsskadorna måste öka och att användarna i alla led ställer krav på bättre maskiner samt att informera om att det går att göra någonting åt grundproblemet som är att maskiner vibrerar. Detta kommer att skapa en efterfrågan på lågvibrerande maskiner som driver på utvecklingen. På sikt så bör "utsläpp" av vibrationer begränsas precis på samma sätt som det görs idag vad gäller alla andra "utsläpp" som ljud, avgasemissioner, bränsleförbrukning m.m. så att ansvaret läggs över från användare till tillverkaren av maskiner.

Tack Hans för att du tog dig tid att svara på våra frågor om vibrationsskador!

Vill du träffa Hans och få en chans att prata mer är du välkommen på seminarium på SIS den 3 maj.

Läs mer om standardiseringsarbetet inom vibrationer: SIS/TK 109 Vibrationer i handhållna maskiner och SIS/TK 111 Vibration och stöt