Jämför biobaserade och fossilbaserade produkter med ny standard

Jämförelser mellan biobaserade och fossilbaserade produkter genom LCA sker redan idag, men då gemensam metodik saknas spretar jämförelserna och de ger ofta resultat som missgynnar de biobaserade produkterna. Välkommen på remisseminarium den 18 januari kl 13:00 - 16:00 där ett standardförslag presenteras.

Nu finns förslag till en ny standard för att jämföra biobaserade produkters klimatpåverkan med deras fossilbaserade motsvarigheter som kan sätta ett tydligt ramverk för hur jämförelser ska göras. Detta kan få stor betydelse för den gröna omställningen och för biobaserade produkters konkurrenskraft.

Arbetet leds av Sverige och det svenska ledarskapet och svenska experter inleder med en presentation av prEN 18027, Bio-based Products - Life Cycle Assessment - Additional requirements and guidelines for comparing the life cycles of bio-based products with their fossil-based equivalents

Standarden tar fram krav och riktlinjer för att jämföra biobaserade produkters klimatpåverkan med deras fossilbaserade motsvarigheter genom livscykelanalyser (LCA). Syftet är att bygga vidare på befintlig LCA-metodik och att tillhandahålla krav och vägledning om specifika ämnen som är relevanta för att göra väl avvägda jämförelser. Det nya arbetet är kopplat till SS-EN 16760:2005, Biobaserade produkter - Livscykelanalys.

AGENDA

  • Inledning
  • Bakgrund och ursprung till förslaget
  • Presentation av remissförslaget
  • Reflektioner och diskussioner
  • Frågor och avslutning

TALARE 

Ylwa Alwarsdotter, SEKAB – Convenor för CEN/TC 411/WG 4 samt Kommittéordförande för SIS/TK 565 Biobaserade produkter
Ellen Riise, Senior Sustainability Specialist Essity
Eva Gustafsson, Hållbarhetsstrateg, Södra
Hanna Danielsen, Processingenjör, Perstorp
Karin Vestlund Ekerby, Projektledare, SIS
Maria Gustafsson, Vice Projektledare, SIS

Efter presentationen finns tid för diskussion och frågor.

För mer information eller om du har några frågor om detta är du välkommen att höra av dig till Karin Vestlund Ekerby, projektledare, SIS.

ANMÄLAN

 


Tid och plats

Datum:  18 januari 2024

Tid: 13:00 - 16:00

Plats: SIS Conference Center, Solnavägen 1E, Torsplan, Stockholm eller digitalt via Zoom.

Mer info och länk skickas efter anmälan.

Kostnadsfritt!

Anmäl dig senast 17 januari 2024.

ANMÄLAN

 

Vad är egentligen bäst för klimatet: Engångsmuggar av plast eller papp?

Den och liknande frågor kan vi snart få bättre svar på, genom en ny europeisk standard som möjliggör rättvisa jämförelser av hela produktens livscykel.

Läs mer i artikeln här >>