Nyhet · 2022-10-05

Vatten enda tillsatsen i svensktillverkat supermaterial

I sin nya fabrik i Sundsvall har 2D fab lyckats få till en storskalig produktion av grafen, det superstarka nanomaterialet med potential att förbättra egenskaper på allt från lim till bildäck. 2D fab är också engagerade i standardiseringen, som kan stärka konkurrenskraften för deras äkta vara.

GrafenSweden.png

Det är nästan svårt att greppa att grafen, det relativt nyupptäckta nanomaterialet som bara är en atom tjockt, faktiskt är 300 gånger starkare än stål. Att grafen dessutom har förmågan att leda elektricitet bättre än koppar och värme bättre än något annat hittills känt material, förklarar varför förväntningar är höga på vad det kan användas till.

Storskalig hållbar produktion i Sverige

Allt sedan Andre Greim och Konstantin Novoselov lyckades isolera grafen 2004, har det varit förenat med stor hype. Inte så konstigt med tanke på att de potentiella användningsområden som nämnts sträcker sig från kondomer till betong och flygplanselektronik. Följaktligen har försöken att skala upp produktionsvolymen varit en internationell kapplöpning.

I Sundsvall har företaget 2D fab, som grundades av Sven Forsberg 2013, nyss lyckats med den utmaningen. I deras nya fabrik som invigdes tidigare i år, finns än så länge kapacitet att tillverka tio ton per år.

GrafenFabrik.png

I den nya fabriken i Sundsvall har 2D fab kapacitet att producera tio ton grafen per år.

– Grafen kan framställas på olika sätt. Vi har utvecklat en både enkel och hållbar process, där vi bara tillsätter vatten, för att i nästa steg dela upp grafiten i tunna grafenlager, säger Britta Andres, produktutvecklare på 2D fab.

I naturen finns gott om råvaran, som är samma kol som används i vanliga blyertspennor. Efter att det har blötts i 2D fabs process och genomgått så kallad hydrodynamisk exfoliering, blir resultatet en mörk blandning som kan vidareprocessas till bland annat pulver och pastor.

– Vi har specialiserat oss på gummi, lim och polymerer. Genom att tillsätta grafen kan vi till exempel ta fram mer slitstarka bildäck eller wellpapp med bättre sammanhållna papperslager. I kontakt med kunderna får vi uppslag till nya användningsområden hela tiden.

Allt som säljs är inte grafen

Ett snabbt sök på Google bekräftar att grafen är allmänt tillgängligt idag. Men olika tillverkares produkter varierar i kvalitet och allt som säljs som grafen skulle aldrig passera en strikt klassificering.  

– Många säger att de tillverkar grafen, men gör egentligen inte det. Vi som har en högkvalitativ produkt behöver kunna hänvisa till en standard. Det är viktigt för att stärka vår konkurrenskraft. Vi behöver också kunna karaktärisera vårt material med en standardiserad metod, allt för att visa våra kunder att det vi erbjuder är äkta vara.

För att verka i den riktningen deltar Britta Andres och ytterligare en kollega från 2D fab i SIS kommitté för nanoteknik. Genom att vara med på de viktigaste mötena bevakas standardiseringen på området.

– Vi har inte resurser att vara mer aktiva än så, men har ändå möjlighet att påverka det som är viktigt för oss tillverkare. Det ger också en värdefull möjlighet till omvärldsbevakning. Att höra vad andra tycker är viktigt ger en hint om vad de gör. Dessutom hänger vi med i vad som händer på forskningssidan, säger Britta Andres.

Läs mer här om standardiseringen som pågår inom nanoteknik, eller kontakta Nilla Persson på SIS.

Fakta om grafen [gra'fe:n]

  • Grafen kan framställas av bl a grafit, samma kol som används i blyertspennor
  • André Greim och Konstantin Novoselov tilldelades Nobelpriset i fysik 2010, sex år efter upptäckten av grafen
  • Grafen är 300 gånger starkare än stål
  • Grafen är så tunt att ett enda gram skulle räcka till att täcka 700 m2
  • Iblandning av grafen kan förstärka andra materials egenskaper
  • Grafen är världens första tvådimensionella material och det som leder värme bäst av alla material man hittills känner till

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Britta Andres

Britta Andres från 2D fab deltar i SIS/TK 516 nanoteknik.