Nyhet · 2022-03-04

Ny skrift om standarder och industrins digitalisering

"Teknik är silver, standard är guld" är en skrift som beskriver hur standarder skapar viktiga mervärden och hur viktig deras roll är nu när industrin digitaliseras.

Vi befinner oss i början av ett enormt teknikskifte. Industrin digitaliseras. För Sverige ser det bra ut än så länge, vi ligger i framkant. Leverantörer inom det som ibland kallas svensk IndTech omsätter redan över 100 miljarder och uppvisar mer än dubbelt så hög tillväxt som övrig industri. Och det är bara början. Vill man vara ”bad cop” kan man nog säga att de som inte hänger med kommer att gå omkull. En ”good cop” skulle istället peka på möjligheterna för svensk industri (som är världsberömd för att tillämpa och kommersialisera tekniska landvinningar).

- Båda har rätt, men jag vill lyfta vikten av standarder. Som ett litet land måste vi fortsätta att visa framfötterna och samtidigt hävda principen om gemensamma överenskommelser i en värld där geopolitiska intressen flyttar fram positionerna, säger Charlotta Johnsson, professor vid Institutionen för reglerteknik i Lund. 

Hon har deltagit i att ta fram den nya skriften ”Teknik är silver, standard är guld”. Den beskriver standarder och hur de skapat samhällsvärde i 100 år och fokuserar på tillverkningsindustrins digitalisering.

- Standarder kommer att bli oerhört viktiga för utvecklingen och digitaliseringen. I centrum står ”interoperabilitet”. Det är helt avgörande att de olika systemen ska kunna ”prata” och utbyta information med varandra, säger Johnsson.

Standarder är en förutsättning för att näringsliv och handel fungerar. För 100 år sedan gjorde standarder att bulten passade i muttern, genom att de definierade det som kallas ”tolerans”. Nu när tillverkningsindustrin digitaliseras finns ett lika starkt behov av ”interoperabilitet”, det vill säga att olika system ska kunna prata och utbyta information med varandra. För det är först när informationen flödar fritt som det kan uppstå stora värden.

”Tolerans” för 100 år sedan. ”Interoperabilitet” idag. Grejerna ska funka ihop, helt enkelt, och samma regler gäller för alla som vill vara med.

- Komplexiteten har ökat betydligt, men i grunden är det samma sak.

Sverige har extremt duktiga teknikleverantörer som idag hittar bra tillämpningar av ny teknologi. Deras kunder – ofta svensk tillverkningsindustri – är nyfikna, välutbildade och formligen skriker efter deras produkter. De driver varandra framåt, vilket skapar en perfekt utvecklingsarena för morgondagens produkter och samtidigt gynnar vårt standardiseringsarbete. Vi blir duktigare och mer genomtänkta, vilket leder till att andra lyssnar på oss.

- Jag jobbar mycket med global standardisering och den kommitté inom ISO/TC 184 som jag är ordförande för utvecklar flera standarder som definierar interoperabilitet. Det politiska intresset för vårt arbete ökar för varje dag. Inte så konstigt, för mycket står på spel.

Teknik är silver, standard är guld är en skrift som handlar om standarders värdeskapande roll i industrihistorien och vad som händer nu när industrin digitaliseras. Rapporten är en del i initiativet 4s, som förenar svensk utveckling för industrins digitalisering med det internationella standardiseringsarbetet inom ISO och IEC för Smart Manufacturing. Den finansieras av regeringen genom Vinnova och har flera huvudparter: 

  • PiiA (Processindustriell IT och Automation)
  • Produktion2030
  • Lunds universitet
  • Blue Institute
  • ISO/SIS och IEC/SEK

 

Vill du veta mer om hur standarder skapar värde när industrin digitaliseras?
Läs skriften ”Teknik är silver, standard är guld”.


Professor Charlotta Johnsson

Charlotta Johnsson, professor vid Institutionen för reglerteknik vid Lunds universitet, är ordförande för en grupp som arbetar med standarder som definierar interoperabilitet inom ISO-kommittén ISO/TC 184.

Utbildningar inom området

Utbildningar inom maskinsäkerhet, svets och bygg

 

Utbildningarna återspeglar den kunskap och erfarenhet som finns om konstruktion och krav för att CE-märka. Vi behandlar användning, samt de tillbud, olyckor och risker som är förknippade med maskiner, och utgör en grund för att bedöma och eliminera eller reducera riskerna under maskinens hela livscykel.

 

 

Sverige och smart industri

Kommittén SIS/TK 280 Information och automation i produktlivscykeln påverkar den globala standard­utvecklingen inom ISO/TC 184 Automation systems and integration. Vill du veta mer eller delta i standardiseringsarbetet?

Kontakta SIS projektledare
ann-sofie.sjoblom@sis.se

SIS Standardkollen

Ta hjälp av SIS för mer lönsamt och effektivt arbete med standarder i din verksamhet.

SIS-ESM

SIS-ESM för effektivt och enkelt arbete inom informationssäkerhet.

Med verktyget SIS-ESM får du ett praktiskt, effektivt och enkelt stöd för att arbeta med, följa upp och mäta ert arbete med informationssäkerhet och dataskydd baserat på standarder inom ISO 27000-serien.

Den 5 maj håller vi ett kostnadsfritt webbinarium om SIS-ESM, anmäl dig via länken nedan.