Nyhet · 2020-12-02

Grattis Erik Elster, årets ordförande i teknisk kommitté!

Med 18 års erfarenhet inom standardisering är det lätt att konstatera att Erik Elster inte bara besitter en gedigen kunskap utan också har ett genuint intresse och engagemang.

Idag delade SIS ut pris till årets ordförande i teknisk kommitté och vinnare är Erik Elster, ordförande i Anläggningsmaskiner och gruvdrift.

Stort grattis Erik! Nu är vi nyfikna, hur gör du för att motivera deltagarna och skapa engagemang i din kommitté?

– Det viktiga för ett bra kommittéarbete är att arbeta med det som intresserar deltagarna, dvs om de tycker är givande och produktivt. Vi ska fokusera på standarderna som är av intresse och de tekniska diskussionerna. Alla måste få delta och känna att de bidrar, att vara delaktiga i arbetet. Jag har förmånen att arbeta med standarder på heltid men vet att det inte är alla deltagare som är så priviligierade och därför är det ännu viktigare att vi är effektiva i vårt arbete.

– Jag fokuserar alltid på arbetet med standarderna. Den administrativa delen lämnar jag helt till projektledningen på SIS då de har den expertisen. Vi försöker att avhandla dessa delar snabbt på våra möten för att få tiden till själva standardiseringsarbetet istället.

– Det är viktigt att få rätt deltagare i kommittén, dvs experter inom rätt område. Då vi speglar den internationella ISO-kommittén 82 Mining så har vi fått bredda vårt område och arbetar just nu med att hitta fler experter. 

– Det är också viktigt att göra trevliga saker tillsammans. Förutom att anordna internationella plenarmöten, där vi bland annat besökte Atlas Copcos gamla gruva i Sickla i Stockholm, så gör vi i studiebesök i varandras verksamheter. Detta är mycket uppskattat hos deltagarna i kommittén.

I och med pandemin har ni inte haft möjlighet att träffas, hur har det digitala arbetssättet fungerat?

– Det har fungerat väldigt bra i den svenska kommittén. Det är såklart alltid trevligt att träffas, men det är egentligen bara det som är nackdelen. Kommittéarbetet har inte påverkats alls av att vi har behövt bedriva arbetet helt digitalt. Internationellt har det varit en större utmaning. Där känner man inte varandra så väl och en del saker diskuteras vid exempelvis fikapauser för att komma fram till lösningar. 

– Att hålla uppe intresset bland deltagarna är en större utmaning vid digitala möten. Jag tror att man behöver har kortare möten och oftare. När mötet är avslutat ska man ha en känsla av arbetsglädje, att man verkligen har åstadkommit något, annars blir det svårt att locka experter vars tid är dyrbar.

Till sist, har du några tips till andra ordförande?

– Fokusera på det som är intressant för deltagarna och deras organisationer. Låt experterna får vara just experter och att de verkligen får komma till tals inom sitt område. Som jag nämnde tidigare, låt SIS sköta den administrativa delen. Och samverka tillsammans – standardisering är ett teamarbete. Det är nyckeln till en bra slutprodukt.


Erik Elster
ordförande i TK 225 Anläggningsmaskiner och gruvdrift samt ansvarig för maskinsäkerhetsspecialist, produktlagstiftning och säkerhetsstandarder på Epiroc.

Motivering

”Med ett genuint intresse och engagemang för standardisering entusiasmerar Erik sina TK-deltagare och är en fin ambassadör för standardiseringen. Det syns bland annat genom hans förmåga att bidra till nya intressenter samt områden för kommittén att engagera sig i.

Erik samverkar på ett proaktivt och drivet sätt med SIS projektledning och leder arbetet dels under möten, men även mellan mötena. Han har varit med om att skapa ett stort engagemang i kommittén vilket resulterat i flertalet svenska förslag till nya eller utvecklade standarder. Han är lyhörd för deltagarnas åsikter i arbetet och med sin gedigna branschkunskap bidrar han till att kommittén avlägger väl avvägda och konsensusbaserade svar.

Erik är vidare djupt engagerad i flertalet internationella uppdrag, på både inom ISO och CEN och är av internationella kollegor mycket uppskattad då han tillför oerhört mycket för standardiseringen internationellt.”

SIS/TK 225 – Anläggningsmaskiner och gruvdrift

Du om deltagare i kommittén kan vara med och påverka framtidens standarder, och samtidigt få nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.