Nyhet · 2023-12-11

Ny europeisk kommitté främjar hållbarhet vid utvinning av sällsynta jordartsmetaller

Den nybildade europeiska kommittén för Rare Earth, under tysk ledning, genomförde sitt allra första möte i november. Fler svenska experter uppmanas nu att gå med i SIS kommitté för innovationskritiska metaller och mineraler, för att därigenom ha möjlighet att påverka det arbete som får stor betydelse när Sverige blir Europas största producent av sällsynta jordartsmetaller.

I Kiruna finns Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller

På initiativ av Tysklands standardiseringsorganisation, DIN, har en ny europeisk kommitté för sällsynta jordartsmetaller skapats. Den ger europeiska experter en plattform för att främja hållbarhet, spårbarhet och återvinning kopplat till standardisering av sällsynta jordartsmetaller. Samtliga röstberättigade länder var överens om att genomföra förslaget och i november genomförde CEN/TC 472 Rare Earth sitt allra första möte.

Kommittén ansvarar för standardisering inom gruvdrift av sällsynta jordartsmetaller, koncentration, extraktion, separation och omvandlingen av användbara material inklusive oxider, salter, metaller, legeringar, etcetera – samtliga är viktiga komponenter i tillverknings- och produktionsprocessen.

Arbetet leds av DIN och ordförande är Dr. Michael Haschke, som har mer än 25 års erfarenhet inom området.  Förutom testmetoder och terminologi kommer aspekter som hållbarhet, spårbarhet och återvinning att behandlas. Den europeiska kommittén kommer även att följa aktiviteterna inom den globala motsvarigheten, ISO/TC 298 "Rare Earth", som drivs av Kina.

– Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt område för Sverige, inte minst sedan man upptäckt att Europas största fyndighet finns i Kiruna. Jag vill uppmana svenska experter att gå med i SIS kommitté för Innovationskritiska metaller och mineraler, för att därigenom ha möjligheten att följa och påverka utformningen av internationella standarder inom området, säger Farnia Wuolo, projektledare på SIS.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om standardiseringen av sällsynta jordartsmetaller?

Kontakta Farnia Wuolo eller Ghenwa Naffouje på SIS.