Nyhet · 2019-12-05

Under utveckling – gemensam europeisk standardiseringsstrategi

En gemensam strategi för långsiktig utveckling av standardisering. Det var en av huvudfrågorna när det hölls årsmöte hos de europeiska standardiseringsorganisationerna CEN och CENELEC. Cybersecurity och e-hälsa är två områden som är i fokus nästa år.

Den 20 - 21 november genomförde de europeiska standardiseringsorganisationerna CEN och CENELEC sitt gemensamma årsmöte – en General Assembly i Bryssel i Belgien. Samtliga 34 medlemsorganisationer deltog och SIS representerades av vd Annika Andreasen och standardiseringschef Dan Nilsson.

En huvudfråga på mötet var beslutet om hur arbetet med CEN-CENELEC:s strategi för 2030 ska fortskrida.

– Det är första gången som organisationerna CEN och CENELEC tar fram en gemensam långsiktig strategi, vilket är glädjande och värdefullt för standardiseringen i Europa. En öppen och transparent process för förankring och synpunkter på utkastet på strategi startar nu i december 2019 med målet att ha en strategi som är förankrad hos medlemmarna i CEN-CENELEC och klar för beslut i juni 2020, berättar Dan Nilsson.

Prioriterade framtidsfrågor

På årsmötet lyftes även flera gemensamma prioriterade framtidsfrågor vilket bland annat innefattar utvecklingen av standardisering, arbetet med harmoniserade standarder i Europa, marknadsföring av standarder samt en nysatsning på en mer robust implementering av EU-förordningen 1025 om det gemensamma standardiseringsarbetet i Europa. Ytterligare ett gemensamt prio-område ligger i behovet av digitalisering inom standardisering.

Utöver de här prioriteringarna på kort och medellång sikt rapporterades det om "gender responsive standards and standard development". Det här projektet är ett resultat av att CEN-CENELEC, och tjugo medlemmar varav SIS är en, har undertecknat den så kallade UNECE deklaration.

– Nu har man tagit fram en flerårsplan för hur vi ska kunna efterleva deklarationen och göra standardutvecklingen mer jämlik och mer medveten om genusaspekter, säger Dan Nilsson.

Cybersecurity och e-hälsa

Vad gäller mer specifika projekt som är aktuella under 2020 nämndes inledningsvis ”standardsplusinnvoation” – CEN och CENELCS gemensamma satsning på att kommunicera nyttan av samordning mellan standardisering, innovationer och innovatörer. I november genomfördes ett av 2019 års mest uppskattade och strategiska europeiska workshops för deltagare och intressenter, och projektet fortgår under nästa år.
– Nästa år kommer två liknande satsningar göras på tema cybersecurity och e-hälsa, vilket är intressant eftersom det är områden där SIS deltar och driver arbetet framåt i flera nationella och europeiska arbetsgrupper, säger Dan Nilsson.

På årsmötet avtackades också SIS tidigare vd Thomas Idermark för sina insatser i CEN i rollen som Vice President Finance. SIS nya vd Annika Andreasen ingår numera i CEN-CENELEC:s styrelse fram till slutet av 2021.

Läs mer


”Det är första gången som organisationerna CEN och CENELEC tar fram en gemensam långsiktig strategi, vilket är glädjande och värdefullt för standardiseringen i Europa”

Dan Nilsson
standardiseringschef SIS

Länkar