Nyhet · 2022-04-06

Tillsammans skapar vi global förändring

Det är viktigt, inte minst för framtida generationer, att vi lyckas lösa dagens utmaningar med exempelvis plastskräp, matsvinn och bristen på biologisk mångfald. Jenny Ikelberg är hållbarhetsansvarig på Svenska institutet för standarder, där många lösningar kopplade till FN:s hållbarhetsmål tas fram och sprids till resten av världen.

Jenny_Ikelberg.png

Vi kan inte leva i ett ohållbart samhälle, det säger sig självt. Därför behöver vi hitta lösningar som möjliggör ett gott liv utan att vi övertrasserar jordens resurser. Rätt ofta handlar det om komplexa frågor som kräver helhetstänk, där det är viktigt att alla pratar och mäter på samma sätt. Med andra ord uppgifter som lämpar sig extra väl för SIS standardisering.

– Det beror på sättet vi arbetar på och den unika möjligheten vi har att sprida lösningarna. Hos oss möts olika intressenter och löser problemen tillsammans. Dessutom företräder SIS Sverige i de internationella standardiseringsorganen ISO och CEN. Därigenom sprider vi lösningarna till resten av världen, säger Jenny Ikelberg, hållbarhetsansvarig på SIS.

Mycket av SIS standardiseringsarbete kretsar, på ett eller annat sätt, kring hållbarhet. Till exempel pågår flera projekt kopplade till ökad plaståtervinning, fossilfritt stål och cirkulär ekonomi. Det arbetas också med en internationell standard för minskat matsvinn, nyss publicerades en standard som halverar betongens klimatavtryck och en nystartad teknisk kommitté fokuserar på biologisk mångfald, för att ge några konkreta exempel.

skog_regnskog.png

SIS har också en sjundeplacering, på listan över standardiseringsorgan som leder flest ISO-sekretariat. Faktiskt störst av alla sett till folkmängden.

– Vi fick nyss förtroendet att leda ytterligare ett sekretariat kopplat till skog och skogsbaserade produkter. Det förbättrar svenska skogsindustrins möjligheter att göra avtryck på allt från gränsdragningar till synen på skogen som kolsänka, oavsett om det handlar om träd i Småland eller Amazonas.

Som med all standardisering blir slutprodukten bättre ju fler som deltar i utvecklingen och påverkar utifrån olika perspektiv.

– Det är viktigt att vi lyckas locka fler deltagare till SIS tekniska kommittéer, där de har möjlighet att påverka. Jag hoppas att även den yngre generationen ska få upp ögonen för att de kan bidra till global förändring genom att delta i vårt arbete, säger Jenny Ikelberg.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Delta i standardutveckling på SIS

Vill du vara med och påverka standarder?

På sidan Standardutveckling finns alla våra tekniska kommittéer inom olika ämnesområden. På sidan för respektive kommitté kan du läsa mer om ämnet i fråga och ansöka om att delta i arbetet.