Nyhet · 2023-03-22

Jenny Ikelberg, hållbarhetsansvarig på SIS, kommenterar IPCC-rapporten

FN:s klimatpanel, IPCC, som består av världens ledande klimatforskare, presenterade i veckan en sammanfattande rapport om läget för klimatet.

image0yqh.png

Jenny Ikelberg, hållbarhetsansvarig på Svenska institutet för standarder, SIS, kommenterar rapporten så här:

”IPCC-rapporten visar att det är väldigt bråttom nu om vi ska klara Parisavtalets mål om att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader. Den beskriver de förödande konsekvenserna av ökande utsläpp av växthusgaser på ekosystem och människor runt om i världen. Det är skrämmande läsning.

Samtidigt är rapporten försiktigt optimistisk och visar på att det finns lösningar för samhällen som behöver anpassa sig till klimatförändringar, och det finns lösningar för att minska utsläppen.

Exempel som lyfts är koldioxidupptagning, förnybar energi, fossilfri materialutveckling som stål, cement och plast. Och det pågår forskning, investering och standardisering inom samtliga områden.

IPCC trycker mycket på behovet av internationell samverkan i sin rapport. Jag ser att den globala plattform som internationell standardisering erbjuder för att lösa problem och sprida lösningar globalt kan spela en viktig roll här. De etablerade processerna där världens experter samarbetar för att ta fram standarder bygger på samverkan och konsensus och möjliggör en kraftfull uppslutning hos länder och företag kring lösningar som påverkar människor och miljö.

Men även om rapporten ger hopp så är det viktigaste budskapet att vi drastiskt måste förändra sättet vi lever på för att snabbt minska utsläppen och därmed säkra en beboelig värld för oss och kommande generationer.”


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.