Nyhet · 2023-12-12

Stöd för att förebygga gigrelaterade trafikolyckor

Allt fler får korta arbetsuppdrag, eller gig, förmedlade via digitala plattformar. Samtidigt växer antalet trafikolyckor kopplade till gigekonomin. Nu startar Svenska institutet för standarder en arbetsgrupp som ska hjälpa plattformsleverantörer över hela världen att bygga en ”säkerhet först”-kultur.

Gigekonomin utmanar det traditionella sättet att arbeta och är en av de största förändringarna på arbetsmarknaden de senaste åren. Flexibiliteten och löften om "snabba pengar" är några förklaringar till att sektorn växer snabbt, samtidigt sker det till priset av en ökad risk för trafikolyckor bland utförarna.

En förutsättning för hela gigekonomin är de digitala plattformar som allokerar exempelvis mat- och paketleveranser till individer i ett specifikt geografiskt område. Även om dessa plattformsleverantörer inte är att betrakta som arbetsgivare i vanlig mening, har de möjlighet att ingjuta en säkerhetskultur och minimera antalet olyckor genom att tillhandahålla relevanta policyer, processer och utbildning.

Svenska institutet för standarder, SIS, leder ISO-sekretariatet för Road traffic safety management systems (ISO/TC 241) som nyss startat upp ett standardiseringsarbete som syftar till att hjälpa plattformsleverantörer att förebygga trafikolyckor; ISO 39004 Road traffic safety — Good practices for platform providers in implementing work-related road traffic safety management.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Kontakt

Vill du veta mer om SIS och ISO:s arbete för att förebygga trafikolyckor inom gigekonomin? Kontakta Viveka Odlén eller Maria Andersson på SIS.