Den gemensamma nämnaren mellan preventivmedel, så som kondomer, pessarer och spiraler och sexleksaker är konsumenters behov av kvalitetssäkrade produkter. I kommittén SIS/TK 612 samlas expertkunskap genom tillverkare, konsumentrepresentanter, myndigheter, återförsäljare och medicinskt kunniga för att tillsammans arbeta med kvalitetssäkring av dessa produkter.
Den moderna kondomen började utvecklas under senare delen av 1800-talet då det blev möjligt att tillverka kondomer av naturgummi. I Sverige, som ligger långt framme på detta område, utfärdades de första bestämmelserna om kvalitetskontroll av kondomer redan 1946. Internationellt så startade ISO/TC 157 Non-systemic contraceptives and STI barrier prophylactis år 1975 på svenskt initiativ. Sedan dess har flertalet olika kvalitetssäkrande testmetoder standardiserats. Säkra och högkvalitativa preventivmedel är grundläggande för sund folkhälsa genom förhindrande av oönskad graviditet och minimering av smittspridning av sexuellt överförbara sjukdomar.
Kommittén arbetar aktivt för att utveckla metoderna i takt med att nya produkter och innovationer kommer fram och bidrar till att svenska och internationella konsumenter har tillgång till säkra preventivmedel.
Sexleksaker är produkter tillverkade för att ge sexuell stimulering eller öka sexuell njutning. De är i kontakt med fysiskt känsliga delar av kroppen men faller utanför existerande standardiseringsområden eller regleringar.
2019 så startade arbetet med att ta fram den första internationella ISO-standarden för just denna produkttyp. Bakgrunden till detta förslag är att det i studier visat sig att antalet incidenter på grund av (fel) användandet av sexleksaker ökat, och att dessa kan leda till behov av vård, i vissa fall bestående skador och onödiga samhällskostnader. Den kommande standaren (ISO 3533) ställer krav på riskanalys, designbetänkande och tydlig konsumentinformation. Den beräknas komma ut på remiss hösten 2020.
Det är Sverige som leder arbetet i den internationella gruppen: ISO/PC 325 Sex toys - Design and safety requirements for products in direct contact with genitalia, the anus, or both.
För mer infromation om studien som ledde fram till initiativet klicka här
TK 612 består av två arbetsgrupper, en specifikt för preventivmedel (AG1) och en specifikt för sexleksaker (AG 2). Det finns möjlighet att delta i båda eller i en grupp, oavsett så har alla deltagare möjlighet att tillsammans diskutera gemensamma frågor och ta hjälp av varandras kunskaper.
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den internationella standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i både den europeiska och den internationella standardiseringsorganisationen CEN och ISO. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarder som främjar konsumenter, svenska tillverkare och stödjer den svenska exportmarknaden.
Genom att delta i kommittén är du med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är varmt välkommen att delta! Kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal.
Sverige tar initiativ till en gemensam global standard för sexleksaker, för ökad konsumentsäkerhet.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Anna Sjögren
Projektledare
08-55552087
anna.sjogren@sis.se