Logga in

SS-EN 1994 - Samverkanskonstruktioner i stål & betong

Här publiceras frågor och svar som ska vara till hjälp för dig som arbetar med tillämpningen av standarden.

SS-EN 1994 – Bruksgränstillstånd för samverkanspelare

Fråga: Jag har en fråga angående samverkanspelare i SS-EN 1994-1-1. Hur kontrollerar man en samverkanspelare i bruksgränstillstånd? Jag har inte hittat några riktlinjer om vilka kontroller som bör göras.

Svar: Det är riktigt att det inte finns några speciella bruksgränskrav för samverkanspelare. De generella bruksgränskraven gäller naturligtvis men det är sällsynt att de behöver verifieras.

SS-EN 1994-2 – Samverkansbroar

Fråga: För en samverkansbro antas att laster från både krympning och temperaturskillnad (SS-EN 1991-1-5 kapitel 6.1.4) verkar som en normalkraft i centrum betongplatta och ett tillhörande moment verkande från tyngdpunkten på samverkanstvärsnittet.

I SS-EN 1994-2 kapitel 5.4.2.2 (8) står det att "vid beräkning av sekundära effekter får de primära effekterna av krympning försummas i områden där betongplattan antas sprucken".

Fråga 1:

Betyder detta att man inte behöver lägga på en normalkraft och ett moment för krympning i dessa spruckna områden?

Fråga 2:

Hur är det med temperaturlast enligt(SS-EN 1991-1-5 kapitel 6.1.4), påverkas den av spruckna zoner på samma sätt?   

Svar: Fråga 1:

I ett statisk obestämt system, t.ex. balkar i flera spann, kommer de primära krympdeformationerna motverkas av balkens vertikala låsning (stödreaktioner) vid stöden vilket ger upphov till sekundära moment och tvärkrafter. Vid beräkning av dessa sekundära moment och tvärkrafter kan de primära effekterna av krympning i spruckna områden försummas. Detta innebär att de sekundära momenten vid stöd minskar.

Fråga 2:

Det står inget i Eurokoden om att man kan ignorera de primära effekterna av temperatur.

Publicerad 2016-09-26

Till toppen av sidan