Logga in

Nyhet · 2018-04-04

Nya standardiserade grafiska symboler för allmänna platser

SIS standard med publika informationssymboler har uppdaterats. De grafiska symbolerna är utvecklade enligt konceptet Design för alla och är avsedda att underlätta icke-verbal information, till exempel i broschyrer, på orienteringskartor och på platser som används av allmänheten. Totalt tillkommer nu 19 nya symboler.

– När standardiserade grafiska symboler används konsekvent i offentlig miljö skapas enhetlighet och igenkänning. Symbolerna kan användas tillsammans med eller i stället för text, och underlättar för medborgare att förstå och orientera sig på allmänna platser. Det leder i sin tur till en ökad tillgänglighet för alla oavsett funktionsförmåga, säger Christina Stange, projektledare, SIS, Swedish Standards Institute.

Tillägget till standarden SS 30600:2015 innehåller sport -och fritidssymboler samt offentliga symboler som tidigare har funnits i en upphävd standard men som nu har uppdaterats och moderniserats. De nya symbolerna är bordtennis, bågskytte, dykning, bowling, curling, eldplats, fotboll, längdskidåkning, ridning, kälkåkning, skridskoåkning, skytte, snowboardåkning, utförsåkning, vattenfall, golf, kvinnojour, matlagning och nödtelefon.

– Vi vill såklart att även de nya symbolerna ska börja användas. Förståelse kommer genom att många använder dem och lär sig vad symbolerna betyder precis som när vi lär oss ord. Den internationella rullstolssymbolen är till exempel den symbol som förmodligen används mest, säger Christina Stange.

Om standarden SS 30600:2015
Standardens symboluppsättning finns inom de sju kategorierna offentliga inrättningar, transportinrättningar, turism, kultur och kulturarv, sport och friluftsliv, kommersiella inrättningar, allmänhetens beteende och tillgänglighet.

OBS! Bilderna på symbolerna kan endast användas för engångspublicering i media med texten ©SIS, Swedish Standards Institute

Länk till standarden SS 30600:2015 och tillägget

Kontaktperson frågor

Christina Stange, projektledare SIS, Swedish Standards Institute, christina.stange@sis.se


Standard för grafiska symboler

SIS standard med publika informationssymboler har uppdaterats 2018. Totalt tillkommer nu 19 nya symboler. Symbolerna kan köpas styckvis inklusive standarden.

Kommitté för grafiska symboler

Genom att utveckla och använda enhetliga grafiska symboler i det allmänna rummet gör vi samhället med tillgängligt för alla.

SIS/TK 493 består av experter från företag, myndigheter, branschorganisationer, kommuner mfl. som samlas för att utveckla standarder för publika grafiska symboler.