Nyhet · 2021-03-04

Nya globala definitioner gällande kvinnors företagande publiceras 8 mars

På Internationella kvinnodagen, den 8 mars, publiceras globalt överenskomna definitioner gällande kvinnors entreprenörskap. Ett antal talare, inklusive SIS vd Annika Andreasen, belyser betydelsen av detta på ett webbinarium. Välkommen att delta!

Nu har över 350 experter från 77 länder kommit överens om viktiga definitioner kopplade till kvinnligt entreprenörskap. Den heter IWA 34 (IWA står för International Workshop Agreement) Women's entrepreneurship – Key definitions and general criteria. Den är framtagen inom den globala standardiseringsorganisationen ISO. SIS har lett det internationella arbetet tillsammans med ITC:s (International Trade Centres) SheTrades Initiative.

Syftet med IWA 34 är att underlätta beslutsfattande, datainsamling och åtkomst till kapacitetsuppbyggnad, kapital och marknader – allt för att nå det övergripande målet att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt.

– Det här är den första ISO-leverabeln med fokus på Agenda2030:s globala mål nr 5, jämställdhet, vilket gör den till en viktig startpunkt. Detta är även den första digitala IWA-processen, vilket möjliggjorde ett bredare deltagande än vad som hade varit möjligt annars. Jag är stolt över att på det här sättet ha bidragit till att främja kvinnors entreprenörskap, säger Maria Gustafsson, SIS, projektledare för IWA 34.

Under webbinariet den 8 mars lanseras också en enkät där vi samlar in idéer till vidare standardiseringsarbete kopplat till kvinnors entreprenörskap och jämställdhet ur ett bredare perspektiv. Ta chansen att lyfta dina behov och idéer!

Länk till enkäten: https://survs.com/survey/cpmtgwzydu

Länk till anmälan: https://bit.ly/3uvIfMF

IWA 34 innehåller fyra huvudsakliga definitioner:

  • kvinnoägda företag
  • kvinnoledda företag
  • kvinnoledda kooperativ
  • kvinnoledda informella verksamheter

Dokumentet innehåller även ytterligare definitioner av samt kriterier för viktiga element av definitionerna, såsom ägarskap, ledning, kontroll, självständighet och hur man kan hantera växande startups där ägarandelen minskar på grund av investeringar.

Bakgrund

Definitionerna kopplade till kvinnors entreprenörskap varit hittills varit fragmenterade, eftersom tydliga och allmänt överenskomna internationella definitioner saknats. Regeringar, företag och internationella organisationer har under en lång tid implementerat initiativ kopplat till kapacitetsuppbyggnad, marknadstillträde och forskning med olika definitioner och kriterier för kvinnoägda företag.

Bristen på harmonisering har lett till ett flertal utmaningar för alla som arbetar med kvinnors entreprenörskap; som bristen på internationellt jämförbara könsdisaggregerade data och olika, ibland motstridiga, kriterier för kvinnor i näringslivet.


Fakta om processen

Processen inleddes med 16 förberedande informella konsultationer (som samlade 342 experter från 49 länder) för att samla information och erfarenheter. Därefter hölls de två officiella workshopmötena där experterna kom överens om innehållet i IWA 34. Mellan dessa workshopmöten genomfördes en kommentarsrunda via korrespondens för att samla ytterligare synpunkter.

Arbetet har finansierats av Utrikesdepartementet.

En International Workshop Agreement är ett ISO-dokument som tas fram under ett eller flera öppna workshopmöten där intressenterna deltar direkt i utvecklingen. Processen är öppen för alla och diskussionerna sker i konsensus med ett neutralt ledarskap.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Vid frågor, kontakta:

Maria Gustafsson
projektledare SIS
072-280 19 40
maria.gustafsson@sis.se