Nyhet · 2021-05-05

Coronakris - då satsade företaget på certifieringar

När corona slog till 2020 tömdes bokningskalendern över en natt för BD Bussresor i Huskvarna. Men i stället för att bromsa verksamheten totalt satsade företaget på utveckling – och fyrtal i certifieringar.

buss_750x300.jpg

BD Bussresor är ett familjeföretag som arrangerat turistresor till södra Europa sedan början av 2000-talet. Företaget kör även en del inrikeslinjer och hyr ut till företag och föreningar. Dessutom är skolresor en stor del av verksamheten.

När pandemin slog till försvann de innestående bokningarna snabbt och företaget fick ställa om verksamheten. Skolresorna blev en räddningsplanka när allt annat dök men allt utom nödvändiga kostnader fick strypas och personalen delvis permitteras.

Då såg företaget en chans, berättar ägaren och vd:n Beshir Deliu.

– Vi hade funderat på att miljöcertifiera oss i många år, men när pandemin gjorde att det blev så lugnt fick vi tid över att verkligen genomföra planerna. Vi såg ljuset i tunneln och ville vara beredda när det tog fart igen.

Allt högre krav från kunder

Enligt honom ställer företagets kunder allt högre krav på kvalitet, säkerhet och miljö, speciellt när det gäller upphandlingar.

– Då vill vi ha en kvalitetsstämpel att kunna visa upp och det får vi med ISO-certifikaten. Det är en trygghet för beställarna och ett kvitto på att vi är pålitliga, säger han.

Efter ett års utbildning av alla de runt 35 anställda är BD Bussresors verksamhet nu certifierad enligt de tre stora ledningsystemstandarderna ISO 9001 (kvalitet), ISO 14001 (miljö) och ISO 45001 (arbetsmiljö). Dessutom är företaget certifierat enligt ISO 39001 (trafiksäkerhet).

Certifiering kostar – men är värt pengarna

– Först hade vi bara planerat att miljöcertifiera oss, men sedan tänkte vi att ”vi satsar lite till och tar tre till på samma gång”. Det är klart att det kostar med certifiering men jag är övertygad om att vi kommer att få tillbaka det.

Beshir Deliu säger att utbildningarna och certifieringarna var mödosamma, men samtidigt ”en rolig resa” där många medarbetare engagerade sig starkt. Något som var en nyckel till framgången och som nu bidragit till att det finns gemensamma mål i företaget som alla har enats kring och kan sikta mot.

Diplom är bra, men måste efterlevas

– Det handlar ju inte bara om att få diplom. Allt måste ju efterlevas också. Därför är det bra att vi hade en process där vi säkrade att alla anställda är med på tåget.

BD Bussresor tror att det kommer att dröja lite innan resandet tar fart på allvar, men framtiden ser ljus ut.

– Jag tror att resorna kommer tillbaka efter sommaren när svenskarna har blivit vaccinerade. Det är viktigt för oss att få börja rulla i Norden även om det kanske dröjer lite längre med vår Europatrafik, säger Beshir Deliu.

 

Läs också: Företaget Remade tog triss i certifiering


Beshir Deliu
Ägare och vd, BD Bussresor.

Fyrtal i certifieringar

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Standardutveckling för certifiering

SIS/TK 316 Bedömning av överensstämelser arbetar med att ta fram standarder för provning, kalibrering och certifiering.

På komitténs sida kan du se utgivna standarder inom området eller anmäla ditt intresse för att vara med och påverka framtida standarder inom området.