Nyhet · 2020-01-17

Tre spaningar om innovation 2020

Allt större fokus på att aktivt utveckla nya lösningar, tjänster och produkter. Forskning och innovation som minskar materialanvändning, sparar energi och sätter kunden i fokus. Och räkna med att nya oväntade aktörer erbjuder framtidsanpassade tjänster. Det visar kristallkulan när SIS ber tre experter berätta hur de ser på behovet av strategisk innovation.


Katharina Stetler, Dag Måhlstrand och Magnus Karlsson.

Inget är sig likt - nya tider kräver nya strategier

Katarina Stetler, Director innovation på konsult- och analysföretaget Kairos Future

– Utan att vi märkte exakt när det hände har vi gått från ett läge till ett annat. Tidigare var konkurrenter konkurrenter och såg ungefär ut som det egna bolaget, och andra branscher var andra branscher. Nu är inget sig likt. Oväntande skiften överrumplar bransch efter bransch. Tänk elektriska drivlinor i fordon, avreglering av finanssektorn och solenergiproducenter i var och varannan villa. Och konkurrenter dyker upp från helt oväntade håll – tänk AirBnB, Uber och Klarna.

– Det är innovation som både skapar omvälvande förändringar på marknaden och gör att vi överlever dem. Men innovation som det sker i många bolag är förlegat och använder dåtid och nutid i stället för framtid som referensram. Nu behöver omvärldsanalys och trender vävas in som en lika självklar del av innovation som användarstudier och tester är. På så sätt skapar vi produkter, tjänster och processer som är relevanta för framtiden.

”Vi behöver nya lösningar för hållbart samhällsbyggande”

Dag Måhlstrand, Head of innovation på konsultfirman Tyréns AB

– I vinter har vi sett bränder som härjar fritt och ursinningslöst i Australien. Gräset är grönare utanför stugan i skärgården än under högsommaren och vattnet flödar upp ur marken och dränker över 60 villor och hela infarten från Bromma till Stockholm då en äldre huvudvattenledning sprungit läck.

– Detta är konsekvenser av klimatförändringen och åldrande teknisk infrastruktur vilket bara är några av de större utmaningar som måste hanteras i det hållbara samhällsbyggandet under de kommande åren. Det handlar lika mycket om att ta hand om det redan byggda som det nya som byggs! Innovation och digitalisering är viktiga redskap att möta det mer hållbara genom att öka återvinningen och användning av cirkulära affärsmodeller, minska materialanvändning, skapa effektivare transporter, mer prediktivt underhåll, nya klimatsmarta mobilitetslösningar med mera. Här tror jag det finns en enorm möjlighet till nya affärer och värdeskapande för vår sektor.

– Tyréns har lanserat ett Forsknings och innovationsprogram över hela koncernen för att generera och hantera innovationsidéer, prioritera initiativ, koordinera idéer och öka vår kommersialiseringsförmåga av nya innovationer. Jag tror att det är genom sådan här initiativ vi kan möta de utmaningar sektorn står inför.

Intresset för systematiskt innovationsarbete ökar

Magnus Karlsson, forskare inom innovationsledning på KTH, medgrundare till yrkesföreningen Innovationsledning

– Intresset för systematiskt innovationsarbete i både offentlig och privat verksamhet kommer att öka under 2020. De flesta företag och organisationer behöver ständigt förbättra och förnya sig själva och sina erbjudanden. Drivkrafter är allt ifrån ökande krav från kunder och medborgare, till digitalisering och hållbarhet. Tyvärr underskattas ofta vad som krävs i form av arbetssätt och förmågor för att lyckas med innovationsarbetet. Enskilda aktiviteter som att samla in idéer, köra brainstorming eller samarbeta med startup-företag visar sig inte fungera. Forskning och erfarenhet visar att det behövs ett helhetsgrepp på en organisations innovationsförmåga. Den nya internationella vägledningsstandarden för innovation (ISO 56002) ger värdefull hjälp.


SIS/TK 532 Innovation Management

Läs mer om SIS arbete med att ta fram ledningssystem för innovationsarbete.

SIS/TK 588 Hållbara städer och samhällen

För att bidra till en mer hållbar och smart utveckling behövs globala överenskommelser och lösningar för exempelvis strategier, infrastruktur och datahantering. Läs om SIS arbetsgrupp för global och nationell standardisering på området. 

Sektorforum Bygg

För att skapa en tätare strategisk dialog med aktörer i byggsektorn och energiområdet har SIS startat ett sektorforum.