Nyhet · 2021-12-13

SIS Bygghandlingar – byggsektorns ramverk blir digitalt

SIS Bygghandlingar är en ny onlinetjänst som uppdaterar Bygghandlingar 90 och möter dagens krav på digitala arbetssätt. Smarta funktioner och länkar till underliggande standarder, är nyheter som gör det lättare att utforma bygghandlingar enligt gällande rekommendationer.

Bygghandlingar 90 har utgjort ramverk för hur byggnadsverk ska presenteras i mer än 30 år. Sedan dess har mycket ändrats. Därför lanserar SIS nu en ny onlinetjänst som ökar tillgängligheten och uppfyller byggbranschens förväntningar på digitala arbetssätt.

Uppdaterat och samlat på ett ställe

SIS Bygghandlingar är ett digitalt verk, indelat i tolv uppdaterade kapitel. Förutom att du snabbt når relevanta avsnitt via en smidig navigationsvy, finns länkar till underliggande standarder. De 20 vanligaste ingår i tjänstens grundutförande, men användaren kan enkelt lägga till fler eller få en förhandsvisning av innehållet. Det finns även en funktion som förenklar möjligheten att bifoga specifika avsnitt till dina byggprojekt.  

85 arkitekter och byggare har testat

Representanter för alla intressenter har fått tycka till om tjänstens utformning och just nu görs anpassningar utifrån den feedback som framkommit. Det preliminära lanseringsdatumet är den 20 januari 2022, då SIS Bygghandlingar presenteras under ett öppet event.

– Planen är att fortsätta utveckla SIS Bygghandlingar. Närmast tillkommer ett avsnitt om gällande brandsäkerhet och vi för redan dialog med leverantörer av digitala projekteringsverktyg, om hur vi kan öka integrationen, säger Fredrik Fehn, utvecklingsansvarig för SIS Bygghandlingar på Svenska institutet för standarder.

Vill du veta mer?

Läs mer och beställ SIS Bygghandlingar på produktsidan.

 


Böcker och verktyg

Arbetar du med standarder inom bygg och anläggning?

SIS erbjuder en rad böcker och verktyg som underlättar för ditt arbete med att tillämpa standarder.