Nyhet · 2018-04-20

Seminarium och ny rapport kring ackreditering och standardisering

Den 18 april bjöd Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening tillsammans med Swedac och SIS, Swedish Standards Institute, in till ett seminarium för att diskutera hur svenska företag kan öka exporten genom ackreditering och standardisering. I samband med detta presenterades en ny färsk rapport som tagits fram av Swedac.

Deltog gjorde aktörer från näringslivet, exportfrämjande branschorganisationer samt myndigheter. Panelen, bestående av Swedac, SIS, Scania och Teknikföretagen, konstaterade bland annat att kvalitetsinfrastruktursystem såsom ackreditering och standardisering är nyckelfaktorer för att svenska företag ska kunna konkurrera på lika villkor inom den globala handeln, vilket leder till förenklat marknadstillträde och ökade exportmöjligheter. 

Vid seminariet presenterades Swedacs rapport "Starkare Sverige med öppna system" som tagits fram i samråd med bland annat Sveriges standardiseringsförbund där SIS, SEK och ITS ingår. Rapporten har lämnats till regeringen.

– Minskad standardisering och ackreditering skulle leda till fler provningar för en produkt på olika marknader, vilket är kostsamt för företag, sa Lina Orbéus, Head of Corporate Standards på Scania.

SIS betonade även vikten av att företag är med och deltar aktivt i standardiseringsarbetet för att påverka utformningen av internationella standarder, för att ge svenska företag bästa möjliga förutsättningar att bedriva utrikeshandel.

– Detta kan även främjas genom att Sverige ansvarar för strategiskt viktiga sekretariat inom den internationella standardiseringen, vilket även pekas ut i Sveriges exportstrategi, sa Camilla Åberg, chef internationella relationer, SIS, Swedish Standards Institute.

Swedacs rapport "Starkare Sverige med öppna system" och regeringens pressmeddelande

Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening


Möt Lina Orbeus

Lina Orbéus är standardiseringschef på Scania. Här kan du läsa mer om hennes snabba resa från examensjobb till arbetet som chef – och om de utmaningar företaget står inför när digitalisering suddar ut gränserna mellan patent och standard.

Camilla Åberg, Chef internationella relationer, SIS.