Nyhet · 2023-03-21

Ny kvalitetsstandard för kliniska laboratorier

Förändringarna i den viktigaste standarden för laboratoriemedicin presenteras under Svenska institutet för standarders kostnadsfria webbinarium den 13 april. Ett bra tillfälle för kvalitetsansvariga att ta del av hur revideringen påverkar den egna verksamheten.

Kliniska laboratorier och möjligheten att ställa rätt diagnoser är en nyckelfaktor för vårdkvaliteten. Nu har den viktigaste standarden inom laboratoriemedicin (SS-EN ISO 15189) skrivits om, för att täcka fler områden och bli mer lik SS-EN ISO 17025 som används på en del laboratorier. 

– Det kommer att innebära en omställning för labben, säger Maysae Quttineh, områdeschef i Region Jönköpings län som även varit delaktig i utvecklingen av den nya standarden.

Förändringen innebär bland annat att nya kapitel tillkommer och att en del befintliga ändrar ordning. Eftersom varje labb tolkar standarden utifrån den egna verksamheten och beskriver hur de möter kraven i en kvalitetsmanual, behöva denna skrivas och följa samma ordning.

– 13 april anordnar SIS ett webbinarium där nyheterna och skillnaderna mellan den gamla och nya standarden presenteras. Det är ett bra tillfälle att få kläm på vad förändringarna innebär, hur de påverkar verksamheten och vilka resurser som krävs. Jag rekommenderar alla kvalitetsansvariga att anmäla sig.  

Efter mötet behöver laboratorierna se över sina kvalitetsmanualer och bygga upp en strategi för hur de ska anpassas. När arbetet behöver vara klart är beroende av tidpunkten för nästa externa bedömning. Swedac arbetar mot den nya standarden från och med nästa år.

– Det blir störst förändring för de labb som bara har arbetat mot SS-EN ISO 15189. I slutändan kommer kvalitetsarbetet bli bättre i synk med hur sjukvården ska styras, det vill säga ge möjlighet till ökad riskmedvetenheten och mer proaktivt arbete, säger Maysae Quttineh.

Välkommen på SIS kostnadsfria webbinarium: "Krav på kvalitet och kompetens för kliniska laboratorier"

13 april kl 13:00 - 15:30

Anmäl dig här


Läs mer om SIS/TK 331

SIS/TK 331 Laboratoriemedicins uppdrag är att serva vården när det gäller hälsokontroller, diagnostik, uppföljning och behandlingskontroll av olika sjukdomar. SIS/TK 331 arbetar nu även med standardisering inom bioteknologi, som till exempel biobanker.

Laboratoriemedicinens olika specialiteter lägger mycket stor vikt vid standardiserade arbetsmetoder och verksamheterna är ofta ackrediterade enligt olika standarder.

Vill du veta mer om standardutveckling, klicka dig vidare till tekniska kommitténs sida.