Nyhet · 2022-02-03

Just nu: unik chans att påverka byggstandarder

Boverkets förändrade byggregler skapar behov av att omarbeta och utveckla nya standarder. Byggbranschen uppmanas att delta med bred representation i SIS tekniska kommittéer, för att kunna påverka framtidens standarder – både nationellt och internationellt.

Det återstår drygt två år tills Boverket sjösätter de nya byggreglerna, som ska snabba på och förenkla byggprocessen, utan att göra avkall på säkerhet eller godtagbar kvalitet. Rent konkret innebär det att funktionskraven kommer att ha färre regler framöver och därmed öka utrymmet för dem som bygger, att själva välja hur de uppfyller lagkraven.

Boverkets projekt – kallat Möjligheternas byggregler – skapar även behov av att omarbeta vissa byggstandarder. De nya ska ta större hänsyn till användarnas faktiska behov och på så sätt vara ett bättre stöd för dem som vill bygga bra bostäder.

– Det finns anledning att vara kritisk mot att en del befintliga byggstandarder har haft för stort fokus på tekniska detaljer. De nya ska snarare verifiera att du gör rätt enligt funktionskraven, och självklart aldrig tumma på en acceptabel säkerhetsnivå, säger Nina Schröder, sektionschef på Svenska institutet för standarder, SIS.

Ökat samarbete tillvaratar svenska intressen

Alla detaljer kring de nya byggreglernas funktionskrav är fortfarande inte kända, men det hindrar inte att arbetet med att ta fram nya standarder och en ny handbok för bullerskydd, pågår parallellt och strax går in i nästa fas.

– Byggbranschen har historiskt sett tagit fram många standarder själva. Det finns risker med det eftersom vi är med i EU och inte äger alla frågor själva.

Om standarder och branschdokument tas fram nationellt finns risken att de blir isolerade öar och att möjligheten att påverka EU går förlorad. Genom SIS har byggbranschen möjlighet att bevaka sina intressen både på ett nationellt och internationellt plan. Nina Schröder poängterar behovet av samarbete.

– SIS är en garant för att bevaka allas intressen, på alla plan. Oavsett vilken sida du representerar har du en unik chans nu. Genom att engagera dig i någon av våra tekniska kommittéer kan du göra din röst hörd och påverka framtidens samhällsbyggnad.

Ju fler perspektiv desto bättre standardisering

En betydelsefull grupp som historiskt sett har varit underrepresenterad i SIS tekniska kommittéer är kommunernas byggnadsinspektörer.     

–  Det är synd eftersom vi i mångt och mycket skriver standarderna för dem som ska verifiera att byggnaderna lever upp till samhällskraven. Jag hoppas att även byggnadsinspektörerna får upp ögonen för att de nu har en unik möjlighet att komma till tals och att de tar den chansen, säger Nina Schröder.


Vill du veta mer?

Standardisering är en öppen process där SIS välkomnar alla slags intressenter att vara med och påverka.

Är du intresserad av att vara med och påverka standarder? Kontakta Sarah Sim eller Lisa Almkvist på SIS.

Sarah Sim, Miljö, hälsa & IT
sarah.sim@sis.se
+46 8 555 520 64

Lisa Almkvist, Industri & bygg
lisa.almkvist@sis.se
+46 8-555 521 15

Tekniska kommittéer inom bygg och anläggning

Hos SIS samlas aktörer och experter i tekniska kommittéer för att delta i den utveckling av standarder som pågår både på global, europeisk och nationell nivå.

SIS har över 50 kommittéer som arbetar med frågor som rör bygg och anläggning.

Böcker och verktyg

Arbetar du med standarder inom bygg och anläggning?

SIS erbjuder en rad böcker och verktyg som underlättar för ditt arbete med att tillämpa standarder.