Nyhet · 2020-02-07

Vad är en klimatsmart förpackning?

En rad klimatsmarta återvinningsbara förpackningar är under utveckling. Forskaren Helén Williams vill påminna om det större perspektivet på förpackningarnas betydelse för miljön. Hon vill ha fler förpackningar som är tillverkade av förnyelsebara material, men de ska också designas på ett sätt som bidrar till att mer mat äts upp.

Text: Ylva Carlsson 

De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har kommit överens om att år 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna vara utbytt till fossilfri eller återvunnen råvara. Och redan 2021 kommer plastprodukter för engångsbruk att vara förbjudna inom EU.

Helén Williams är forskare och universitetslektor vid Karlstad och välkomnar de initiativ som nu tagits av flera tillverkare. Till exempel att byta ut konservburkar för bönor och kikärtor till vätskekartonger med aluminiumskikt. En fördel är att det går åt mindre mängd material. En annan att det är mer effektivt att transportera fyrkantiga förpackningar som är platta innan de fylls jämfört med runda emballage.

– Dessutom finns det idag leverantörer av mjölk som har infört en extra text på förpackningarna intill bäst före-datumet där ”ofta bra efter”-datum anges. Det kommer förhoppningsvis att innebära att fler vågar smaka på mjölken och dricka upp den, vilket i sin tur gör att matsvinnet minskar.

Design för mindre matsvinn

Hon skulle också vilja se fler förpackningar i mindre storlekar, eftersom det kan bidra till att mindre mat slängs. Bröd är en produkt som ofta hamnar i soporna. En brittisk studie har visat att 30 procent av allt bröd som köps slängs. Det beror bland annat på att konsumenterna tycker att förpackningarna är för stora. Om brödet skulle packas i mindre påsar skulle sannolikt mer ätas upp.

– Det många inte tänker på är att plastförpackningens viktigaste uppgift är att skydda maten och förlänga hållbarhetstiden. En inplastad gurka håller minst sex dagar längre än en utan plast. Jag önskar att butikerna skulle sätta upp lappar och berätta om det, det skulle öka allmänhetens kunskap, säger Helén Williams.

Men det är inte alla initiativ som slår så väl ut. För något år sedan bytte en juicetillverkare från vätskekartong till plastflaska för sin ekologiska juice. Plastflaskan består av fossilt material, är rund och tar därför större plats i transporten.

Många aspekter på en bra förpackning

– Jag skulle önska att företagen redan i designfasen blir bättre på att se till helheten. En riktigt bra förpackning ska uppfylla många krav. De ska skydda varorna, vara lätta att återvinna och bidra till att minska matsvinnet.

Till sist, hur kommer livsmedelsförpackningarna att se ut om fem år?

– Det måste bli lättare för användarna att göra rätt. Om fem år hoppas jag att fler förpackningar är tillverkade av förnyelsebara material och att de är designade på ett sätt som bidrar till att mer mat äts upp, säger Helén Williams.

Tips! Så väljer du bättre förpackningar:

Välj en storlek på förpackningen som passar ditt hushålls behov.

Låt dig inte luras att köpa mer än du behöver bara för att produkten är på extrapris eller kampanj för att köpa fler.

Köp inte vatten i flaska.

Välj fyrkantigt hellre än runt och helst av förnyelsebart material.

Sortera och återvinn dina tömda förpackningar.


Detta är en redigerad artikel ur Magasinet S #2 2019.


"En riktigt bra förpackning ska uppfylla många krav. De ska skydda varorna, vara lätta att återvinna och bidra till att minska matsvinnet."

Helén Williams
Docent i miljö- och energisystem Karlstad universitet

Teknisk kommitté för förpackningar och miljö

SIS/TK 165, Förpackningar och miljö, jobbar med standardisering inom bland annat resursminimering, optimering, återanvändning, materialåtervinning, energiutvinning och nedbrytbarhet av förpackningar.

Svenska hushåll slänger i genomsnitt 97 kilo matavfall per person och år.

Källa: SCB

Nästa år är plastprodukter för engångsbruk förbjudet inom EU!

Den 27 mars godkände Europaparlamentet ett nytt direktiv om att minska vissa plastprodukters inverkan på miljön. Det innebär att vissa produkter som bomullspinnar, bestick, tallrikar och sugrör i plast förbjudas från och med 2021.

Läs EU-direktivet