Nyhet · 2024-04-11

”Det är självklart för oss att vara medlemmar i SIS”

Trafikverkets medlemskap och stora engagemang i SIS ger möjlighet att påverka allt från järnvägsstandarder till biologisk mångfald, samt ett gott samarbete med EU och andra verksamheter i Europa.

Trafikverket ansvarar för Sveriges infrastruktur beträffande vägar, järnvägar, sjöfart och luftfart. Med det följer ett stort behov av att kunna påverka gällande standarder inom respektive område.

– Standardisering har alltid varit viktigt för oss, eftersom vi därigenom kan säkerställa att anläggningarna fungerar som tänkt med avseende på bland annat funktion, miljö och säkerhet, säger Christer Löfving, strateg på Trafikverket.

I dagsläget är Trafikverket representerade i ett 40-tal av Svenska institutet för standarders, SIS kommittéer, vars bevakningsområden berör allt från vägar, järnvägar och intelligenta transportsystem till informationssäkerhet, tillgänglighet och biologisk mångfald.

– Standarder är många gånger en förutsättning för att infrastrukturen ska fungera. Ta järnvägens interoperabilitet som exempel: Utan standardiserade europeiska överenskommelser hade tågen inte kunnat rulla över gränserna.

SIS är ett av Sveriges tre nationella standardiseringsorgan, tillika en ideell förening som, på uppdrag av regeringen, representerar Sverige internationellt, inom ISO och CEN. Trafikverket är en av närmare tusen medlemmar.

– Det är självklart för Trafikverket att vara medlemmar i SIS, inte minst med tanke på hur stor betydelse som samarbetet med EU har för oss. Som medlem har vi en god överblick gällande vårt engagemang och status. Dessutom får vi värdefull information om alla nya projekt som är på gång.

Christer Löfving har själv stor erfarenhet av standardisering efter att ha varit aktiv både nationellt och internationellt i 25 år.

– Standardisering vid rätt tidpunkt kan bana väg för bättre genomslag för innovationer och öppna större marknader för både för Sverige och Europa.

Världsunikt initiativ för ökad biologisk mångfald

Innan en ny väg, bostadsområde eller vindkraftverk kan byggas måste det tas fram en miljökonsekvensbeskrivning, som i sin tur baseras på en inventering av platsens naturvärden. Trafikverket såg att det fanns behov av en enhetlig metod och tillsammans med övriga medlemmar i SIS kommitté för naturvärdesinventering bröt de ny mark för svensk naturvård, när världens första NVI-standard publicerades 2014.

imageszni.png

Kontakta Helene Edmark, om du vill veta mer om SIS medlemsskap. 


Medlem i SIS

SIS är en ideell förening som är öppen för alla organisationer. Som medlem i SIS kan du genom din organisation påverka SIS och standardiseringens strategiska utveckling i Sverige, Europa och internationellt.