Nyhet · 2024-04-19

Standard för brandsläckningssystem i storkök – nu på svenska

En positiv nyhet för brandsäkerheten kopplad till storkökens fritöser, grillbord och fläktkåpor: Standarden för provning, utformning och underhåll av brandsläckningssystem finns nu på svenska.

Storkoksis.png

Sett ur ett brandsäkerhetsperspektiv utgör storköket en högriskplats. Därför är det viktigt att utrustningen är installerad, driftsatt och underhålls på rätt sätt, liksom att brandsläckningssystemet provas enligt konstens alla regler.

Till hjälp finns den europeiska standarden SS-EN 17446 Brand och räddning – Brandsläckningssystem i storkök – Utförande, dokumentation och provningskrav, som nu har översatts till svenska.

– Det finns ett stort intresse för kökssläcksystem. Att SS-EN 17446 har översatts till svenska bidrar till samhällsnytta, genom att vi i slutändan får mer tillförlitliga system med hög förmåga att släcka bränder, säger Tomas Åberg på Brandskyddsföreningen, som också är ordförande i SIS kommitté för fasta släcksystem och brandgasventilation.

Vill du veta mer om den pågående standardiseringen kopplad till brandsäkerhet? Kontakta Viveka Odlén, projektledare på SIS.

 

 

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

SIS/TK 633

Kommittén deltar aktivt i den europeiska standardiseringen av produkter, komponenter, system och provningsmetoder för fasta släcksystem, termisk och mekanisk brandgasventilation för installation i byggnader.