Nyhet · 2019-04-25

Säkrare livsmedelshantering med ny upplaga av ISO 22000

Från jord till bord, från grep till gaffel. Många sjukdomar kan spridas genom livsmedelskedjan, hållbar matproduktion är en av våra största utmaningar. Globaliseringen av livsmedelshandeln komplicerar ytterligare livsmedelssäkerheten. SIS har tillsammans med svenska intressenter deltagit i att ta fram den nya upplagan av ISO 22000 som nu anpassats för att bättre passa moderna behov.

Den globala ledningssystemstandarden ISO 22000 kan användas av alla företag som hanterar livsmedel, bland annat foder- och primärproducenter, tillverkare av ingredienser och färdiga livsmedel, detaljhandeln och cateringföretag. Standarden hjälper till att identifiera, förebygga och minska livsmedelsburna faror genom hela livsmedels- och foderkedjorna.

– Konsekvenserna av osäkra livsmedel kan vara förödande, både för konsumenter och företag över hela världen. Med många av dagens livsmedelsprodukter som regelbundet reser över nationsgränserna är den nya upplagan av ISO 22000 viktigare än någonsin för säkerheten i den globala livsmedelsförsörjningskedjan, säger Lorena Olivares, projektledare SIS.

SIS, Swedish Standards Institute, har under nästan fyra års tid tillsammans med svenska intressenter på området deltagit i det internationella arbetet med att ta fram ISO-standarden. Standarden finns nu i svensk översättning.

– Det har varit spännande att vara delaktig i uppdateringen av standarden och vi är mycket nöjda med resultatet av gruppens arbete, säger Charlotte Davidson, vd, ProSanitas Certifiering och expert i den svenska SIS-kommittén.

– Från svenskt perspektiv har det varit viktigt att förenkla och förtydliga begreppen och sambanden mellan styrbara grundförutsättningar, styrande åtgärder och kritiska styrpunkter. Eftersom risker för livsmedelssäkerhet kan införas i vilket skede av processen som helst, måste alla företag i livsmedelskedjan utöva tillräckliga riskhanteringar. Det har varit en balansakt i att vilja förnya och förenkla, utan att förvilla med nya begrepp och samtidigt hålla sig i linje med andra definitioner i branschen som regelverket Codex Alimentarius*, säger Charlotte Davidson.

ISO 22000:2018 upphäver och ersätter ISO 22000: 2005. Organisationer som är certifierade enligt den äldre utgåvan har tre år från datum för offentliggörande till övergång till den nya versionen.

Några exempel på förbättringar i den nya versionen är:

  • Antagande av ”High Level Structure” som är gemensam för alla ISO-ledningssystemstandarder och gör det lättare att kombinera dem.
  • Ett nytt riskperspektiv som ett viktigt begrepp inom livsmedelsbranschen, som skiljer mellan risker på operativ nivå och ledningsnivå.
  • Starka kopplingar till Codex och regelverket Codex Alimentarius.

*Codex (CAC) är en mellanstatlig organisation bildad av FN-organ för att ta fram internationella regler - standarder - för säkrare livsmedel. Regelverket som standarderna samlas i kallas Codex Alimentarius.


”Med många av dagens livsmedelsprodukter som regelbundet reser över nationsgränserna är den nya upplagan av ISO 22000 viktigare än någonsin för säkerheten i den globala livsmedelsförsörjningskedjan”

Lorena Olivares, projektledare på SIS

SIS/TK 435

Standarder för hantering av livsmedel och foder är viktigt för en enhetlig och säker produktion och kontroll.

SIS/TK 435 är SIS kommitté som ansvarar för att delta i och driva den standardisering som sker på området, både nationellt och internationellt.