Nyhet · 2023-05-31

Rostgradsbokens stålplåtar har nästan rostat färdigt

Efter sju månaders exponering på Bohus-Malmön har stålplåtarna som ska fotograferas till ISO 8501-1 Rostgradsboken, uppnått tre av fyra rostgrader. Arbetet är viktigt för stålkonstruktioner över hela världen och ska presenteras under ett expertmöte i Houston i juni.

I hård konkurrens med ISO 9001 och ISO 14001, intog ISO 8501-1, Rostgradsboken, förstaplatsen på 2022-års topplista över SIS mest sålda standarder. Den innehåller bilder för klassificering av stålets kvalitet och renhet efter förbehandling, två parametrar som är viktiga för en stålkonstruktions slutliga rostskyddskvalitet och förväntade livslängd.

Bilderna i den nuvarande versionen togs för över 60 år sedan och i höstas inleddes arbetet med att förbereda de 30-talet stålplåtar som ska fotograferas till den nya versionen. Efter sju månader är de plåtar som stått på RISE saltvindspinade testanläggning på Bohus-Malmö klara för nästa fas i projektet: blästringen.

Representanter från SIS och RISE var på plats hos Allblästring i Skogås, för att instruera hur blästringsarbetet ska genomföras vid ett senare tillfälle.

Björn Tidbeck, RISE inspekterar arbetet i egenskap av convenor för ISO/TC 35/SC 12, den internationella arbetsgrupp som ansvarar för innehållet i Rostgradsboken.

Den uppdaterade versionen av ISO 8501-1 kommer bättre att kunna besvara frågor om hur rent en stålyta behöver blästras innan den målas och vilken typ av färg som är rätt att använda.

Medlet som används vid blästringen.

Stålplåtarna som SSAB tillhandahållit har uppnått rostgrad A, B respektive C. Rostgrad D återstår.

Läs även reportaget från Bohus-Malmön:

Avbilda rost – en angelägen konst på västkustens klippor

Vill du veta mer om arbetet med att uppdatera Rostgradsboken? Kontakta Farnia Wuolo eller  Emma Stenberg på SIS.

Foto: Niklas Jungerth och Emma Stenberg, SIS


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.