Nyhet · 2022-12-07

Rapport från ett fullsatt maskinsäkerhetsseminarium

SIS har omkring 5000 deltagare som förutom att de kan påverka standardiseringen, även drar nytta av nya kunskaper, löpande omvärldsbevakning och ett växande expertnätverk inom det valda området. I november hade deltagare i SIS kommittéer som berör maskinsäkerhet ett extra bra tillfälle till det under ett fullsatt seminarium.

I dagsläget är det fortfarande oklart vad den nya Maskinförordningen kommer att innehålla, då den just nu förhandlas inom EU:s så kallade trialog. Efter dr. Gerhard Steigers inledande historiska återblick och information om den kommande processen med att uppdatera standarder som uppfyller dagens krav i Maskindirektivet, delades ändå en hel del ny information.

Bland annat återgavs EU-kommissionens pragmatiska och positiva approach från det senaste europeiska sektorforumet för maskiner. Där framkom att de standarder som i dagsläget är harmoniserade mot Maskindirektivet inte förlorar sin harmoniseringsstatus. De gav också ett tydligt budskap om att prioritera uppdateringar av de standarder som berörs av de nya hälso- och säkerhetskraven i Maskinförordningen. Nya krav ser ut att bli gällande för: Protection against corruption, Supervisory control function for (semi-) autonomous mobile machinery och Risk of contact with live overhead power lines.

Den nya förordningen väntas publiceras första kvartalet 2023. Därefter löper en övergångsperiod på upp till fyra år, som ger branschen möjlighet till omställning.

Artificiell intelligens och C-standarder

Seminariet innehöll även en presentation av den kommande AI-förordningen och aktuell standardisering inom C-standard-områdena: industritruckar, robotik, anläggningsmaskiner transportörer, staplingskranar med mera. Bland annat nämndes ett kommande gemensamt arbete mellan industritrucks-standardiseringen och robotiken, för att ta fram en global standard för mobila robotar. Ett arbete som just nu förbereds inom ISO.

Dagen avslutades med tid för samtal och diskussioner.

Vill du veta mer om fördelarna med att delta i SIS kommittéer inom maskinsäkerhet? Kontakta Ann-Sofie Sjöblom, projektledare på SIS


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Kontakt

Vill du veta mer om fördelarna med att delta i SIS kommittéer inom maskinsäkerhet?

Kontakta Ann-Sofie Sjöblom, projektledare på SIS

Ann-Sofie.Sjoblom@sis.se