Nyhet · 2022-01-18

Nya frimärken om standardisering

Containern, flaggans färger, laboratorieglas, rullstolar, vägutrustning, vattenundersökningar ... Nu har PostNord släppt en ny serie frimärken som illustrerar ett antal viktiga standarder genom decennierna. Lanseringen sammanfaller, lägligt nog, med SIS 100-årsjubileum.

Gustaf frimärken

Sedan standardisering tog fart för 100 år sedan har alltifrån muttrar till sexleksaker standardiserats. Några standarder har fått större genomslag än andra. Ett par exempel på det är bilbältet och containern. Den typiska tågordningen är att intressenterna tar initiativ till en standard och en standardiseringsorganisation som SIS hjälper till att skriva den. Standarden kan därefter bli ett krav vid uppköp och – inte minst – ett löfte till slutanvändarna: ”ni kan lita på våra grejer”. Så kunde bilbältet förändra säkerheten vid biltransporter och containern hela den globala logistikindustrin.

Serien består av sex frimärken, med flera standarder på varje. Totalt är det ett 20-tal standarder som illustreras. Ett snävt urval iochförsig, med tanke på att det finns många tusen standarder idag. Samtidigt en ganska brokig uppsättning områden, somliga konkreta och andra mer abstrakta. Var det svårt att illustrera?

– Ja det var faktiskt en utmaning att både fånga den extrema bredden och att göra det på ett kreativt sätt utan att det blev fel. Tillsammans med SIS och PostNord landade vi i det här urvalet, i en stil som jag skulle vilja beskriva som både teknisk och lekfull, säger illustratören Gustaf Öhrnell Hjalmars.

Var det något särskilt som slog dig under arbetet?

– Det var nog hur standarder påverkar allt vi gör men på ett sätt som ofta inte syns. Hur ofta tänker man på hur till exempel skorstenen, bilbältet, mobilen med mera, med mera har reglerats och blivit massprodukter tack vare standarder? Jag gör det nog mer nu, efter det här.

Det är väldigt fina illustrationer tycker vi på SIS. Är det någon som du själv är särskilt nöjd med?

– Tack! Svårt att välja en men kanske märket med trafiktema. Jag tycker att den fångar hur standarder påverkar vår vardag på ett bra sätt, säger Gustaf Öhrnell Hjalmars.

frimärken

Jörgen Wyke är en riktig nestor på SIS, med över 20 år inom standardisering. Han var också med i arbetet med frimärkena.

– Det var kul att få vara med på ett hörn. Jag förstår att utmaningen att visualisera detta var större än med till exempel djurungar eller kungafamiljen. Men det är ju så det är. Standardisering omfattar allt. Jag tycker verkligen om de här bilderna! Min personliga favorit är nog den med container och lastpallar, eftersom de har betytt så mycket för handel och transport.

Se också: Hurra - SIS fyller 100!


Ta del av våra utbildningar

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut 6 gånger per år.

Delta i standardutveckling

Till SIS kommer du som vill påverka standarder och riktlinjer inom din bransch. Vi samordnar alla som har identifierat ett behov av överenskommelser för utveckling av varor och tjänster.

Utbildningar på SIS

Är det dags för nästa steg i karriären? SIS erbjuder utbildningar inom flera områden. 

Boka din utbildning redan idag!