Nyhet · 2018-08-21

Medicinturism får global standard

Medicinturismen ökar globalt och Sverige har något att erbjuda. Vi tittar närmare på vad medicinturism är och vad nyttan med en standard på området kan vara.

Hej Frank-Michael Kirsch, expert i SIS standardiseringsarbete för medicinturism. 

Vad menar man egentligen med begreppet medicinturism?

Det syftar till planerad medicinsk behandling av utländska patienter. I dag satsar cirka 30 länder i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika aktivt på medicinturism. Det ger de här länderna ökade exportinkomster och främjar en vitalisering av sjukvården därför att den växande internationella konkurrensen om patienter leder till nya innovativa lösningar.

Hur står sig Sverige i den internationella medicinturismen?

Enligt min mening utnyttjar Sverige än så länge inte sina utmärkta möjligheter. Bilden av den svenska sjukvården i världen är mycket positiv. Den svenska vårdens rykte utomlands är inte påverkad av debatten här hemma. Kvalitativt högklassig specialistvård flankeras i Sverige av en fungerande infrastruktur under politiskt och ekonomiskt relativ stabila förhållanden. Detta gynnar medicinturisters motiv att besöka destinationen. Sveriges natur- och kulturturistiska möjligheter passar också som hand i handske för patienters rekreationsbehov. Med en tiondel av Tysklands befolkningstäthet förfogar Sverige över rogivande öppna landskap. Medicinturistiskt bildar dessa tystnadens tillflyktsorter en knappast upptäckt och i det närmaste outnyttjad potential.

Ett annat exempel är att den svenska vården också kan erbjuda kunskaper i främmande språk, vilket ännu tas alltför osystematiskt tillvara.

Anna Sjögren, projektledare på SIS

Vad är behovet och syftet med en standard för området medicinturism?

Syftet med standarden om medicinturism som nu arbetas fram inom ISO, med experter från 32 länder, är att skapa en standard som kvalitetssäkrar både sjukvården och servicen som erbjuds patienter som väljer att åka till ett annat land för sjukvård. Med standarden blir det lättare för patienter och konsumenter att hitta vårdgivare som erbjuder en hög kvalitet i allt som rör resan.

Standarden ger också vårdgivarna en möjlighet att konkurrera ut andra eventuellt mindre seriösa aktörer. Allt sker på en global marknad där möjligheterna för patienter och vårdgivare och länder är stora. Med en standard som ställer krav på allt som rör tjänsten så minskar riskerna och patientsäkerheten stärks.

Vilka tycker du ska delta i standardiseringsarbetet?

Standardiseringsarbete är alltid öppet för alla intressenter, och vi eftersträvar en så bred kompetens som möjligt. Det här arbetet riktar sig främst till företag eller organisationer som jobbar med hälso- och sjukvård globalt till exempel som vårdgivare eller med samordning kring tjänsten, konsumentorganisationer och forskare.


Frank-Michael Kirsch

Professor på Södertörns högskola och forskare på Institutionen för samhällsvetenskaper.

Köerna inom sjukvården kortas med fler utländska patienter enligt ett forskningsprojekt. Läs mer om Frank-Michael Kirsch projekt vid Södertörns högskola där man undersöker effekterna av gränslös vård på Södertörns högskolas hemsida

SIS/TK 561, Medicinturism

SIS/TK 561 välkomnar nya deltagare till arbetet med internationell standar för medicinturism.

Arbetet riktar sig främst till företag eller organisationer som jobbar med hälso- och sjukvård globalt till exempel som vårdgivare eller med samordning kring tjänsten, konsumentorganisationer och forskare.