Nyhet · 2022-05-19

Svenska kunskaper ökar biologisk mångfald även i andra länder

Intresset för att skydda den biologiska mångfalden och stoppa förstörelsen av naturen har ökat kraftigt på senare år. I Sverige var vi tidiga med att enas om terminologin och metoder för naturvärdesinventering, kunskaper som vi nu exporterar via SIS och ISO.

biologisk.mångfald.png
Biologisk mångfald inbegriper alla gener, arter och ekosystem som naturligt omger oss människor, och som vi är helt beroende av för vår överlevnad. Idag finns dock flera utmaningar kopplat till att konsumtion, urbana miljöer och stora homogena odlingar kraftigt begränsar variationen.

Sökes: fler marina experter

I Sverige var vi tidiga med att enas om terminologin och metoder för naturvärdesinventering. På senare år har biologisk mångfald kommit att uppmärksammas alltmer även internationellt. Till exempel har EU lagt en strategi för hur vi ska skydda naturen och stoppa förstörelsen av ekosystem fram till 2030. Inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO startades ett nytt sekretariat som helt fokuserar på biologisk mångfald, för två år sedan.

– I Sverige har vi mycket kunskap inom det här området och allt pekar på att SIS tar ordförandeskap för den arbetsgrupp inom ISO som ska fastställa terminologin. Det här är en bra chans att öka det svenska inflytandet och sprida vår kunskap till mindre erfarna länder, säger Laura Linnala på SIS.

Som med all standardisering är det viktigt att alla intressen finns representerade i den internationella arbetsgruppen, men även i den tekniska kommitté hos SIS som speglar det internationella arbetet på ett nationellt plan.

– Vi strävar efter att ha en så rättvis representation som möjligt och bredd vad gäller olika kompetenser. Framför allt behöver vi få med fler marina experter, säger Laura Linnala.

marinbiolog.png
Biologisk mångfald är viktigt både ovan och under vattenytan.

Kartläggning av biologisk mångfald i Sverige

Parallellt pågår arbetet med att revidera SIS nationella standard för naturvärdesinventeringar som publicerades 2014. I den nya versionen som beräknas vara klar till hösten 2022, ingår en bilaga som ger vägledning kring hur kraven ska tolkas.

– Innan en ny väg eller bostäder ska byggas måste man inventera naturmiljöerna i det område som ska exploateras. Idag ställer upphandlingarna krav på att den här kartläggningen görs enligt SS 199000 . Det är långt bättre än förr, när varje aktör utförde inventeringar på sitt sätt och det var svårt att jämföra resultaten, säger Lorena Olivares på SIS.

Kontakta Laura Linnala om du vill veta mer om det globala arbetet inom biologisk mångfald, eller Lorena Olivares för naturvärdesinventering.

Fem tips som bidrar till biologisk mångfald

  • Låt en del av gräsmattan bli äng
  • Välj gamla sorters växter som ofta har mer mat för pollinerande insekter
  • Rensa inte bort allt ogräs! Tistlar, nässlor och maskrosor är näringskällor för många insekter
  • Lämna kvar död ved på marken
  • Sätt upp holkar och bihotell
    bee.png

Informationsblad SS 199000

Läs informationsbladet för SIS/TK 555 Naturvärdesinventering där vi berättar mer om den svenska standarden för biologisk mångfald, SS 199000.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.