Nyhet · 2019-10-14

Biobaserade lösningar för framtiden

Den biobaserade ekonomin är under stark tillväxt i Sverige och nya lösningar utvecklas ständigt. Både förbättring av befintliga processer och utveckling av nya produkter och material. Vi frågade Mikael Gällstedt på Stora Enso hur standarder kan vara ett verktyg för konkurrenskraft och produktutveckling.

Vilka är de aktuella utmaningarna och möjligheterna med biobaserade produkter just nu?
– Stora Enso är ett stort företag med olika divisioner som i sig har olika utmaningar. Ett exempel på aktuella utmaningar är att ersätta dagens material och metoder med sådana som är bättre för miljön. Detta är ett kontinuerligt arbete som Stora Enso ser som grundläggande för framtiden.

– Ett fokus är att ersätta dagens plaster för att förhindra nedskräpning av naturen och nyttjande av petroleumråvara. En sådan ersättning är förnybara material från skogsråvara och förbättrade lösningar för att underlätta återvinning i en cirkulär ekonomi. Det syns tydligt i våra mål: ”Skapa värde för människorna och planeten. Ersätta icke förnybara material med förnybara produkter”.

Vilken roll kan standarder spela i utvecklingen?
– Standarder är oerhört viktigt för utvecklingen, inte minst för att beskriva och säkerställa kvaliteten på nya produkter. Standardiserade metoder är viktigt både för oss och kunden eftersom vi med stöd av dessa kan tala ett gemensamt språk angående kraven på produktkvalitet.

– Vi har ett antal experter som bidrar till standardutvecklingen i de tekniska kommittéerna och arbetsgrupperna, både på ett nationellt och ett europeiskt plan men också inom ISO. Där verkar vi för att metoderna som fastställs som best practice skall vara så enkla som möjligt men med tillräcklig precision. De ska vara repeterbara och reproducerbara och väl beskriva vår typ av produkter.

 

Läs mer om kommittéer inom området på SIS:


”Ett fokus är att ersätta dagens plaster för att förhindra nedskräpning av naturen och nyttjande av petroleumråvara. En sådan ersättning är förnybara material från skogsråvara och förbättrade lösningar för att underlätta återvinning i en cirkulär ekonomi.”

Mikael Gällstedt
Business Development Manager
Stora Enso, Biomaterials Division

BioInnovation

SIS koordinerar projektet Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för skogsbruk inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Projektet inkluderar ett 20-tal organisationer och finansieras av dem samt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Läs mer om projektet här