Nyhet · 2023-09-22

Bästa karriärtipset: Påverka internationell standardisering

Många framgångsrika svenska experter har en sak gemensamt, genom att delta i internationell standardisering är de med och påverkar branschens spelregler för handel, säkerhet, kvalitet och ökad hållbarhet, samtidigt som samarbetet med världens främsta inom respektive område gynnar deras personliga utveckling.

Vad tänker du när du hör talas om standardisering? Måtten på ett A4-papper? Herrar i kostym som sitter i långa möten för att komma överens om en definition?

En sak är säker: Alla är inte införstådda med vad standardisering är och vilka möjligheter det erbjuder. I själva verket är det en plattform för framgångsrik innovativ utveckling – både för enskilda experter, hela branscher och framtidens hållbara och konkurrenskraftiga samhällen.

Svenska institutet för standarder, SIS, är det nationella organ som representerar Sveriges intressen i internationella standardiseringssammanhang. Genom SIS försorg leder Sverige många globala och europeiska arbeten, allt från robotik, mensprodukter och plast till tillgänglighet, hjälmar och cirkulär ekonomi.

En internationell standardiseringskommitté kan beskrivas som en smältdegel för hela världens kunskap inom ett specifikt område. Här har svenska organisationer och deras experter en möjlighet att påverka branschens spelregler för till exempel handel, säkerhet, kvalitet och hållbarhet.

Många av våra deltagare vittnar om hur samverkan med de främsta experterna inom deras respektive sakområde har lagt grund till en helt ny dimension av personlig utveckling, för att inte tala om hur nätverket påverkar deras karriärmöjligheter. Välkommen du med! 

”Genom att vara med i skapandet av de nya standarderna om cirkulär ekonomi har jag bidragit med min egen och tagit del av andras kunskap. Kunskap som nu kommer spridas och skapa mer nytta än den gjort om den bara stannat i forskningsrapporter. ”

Mattias Lindahl, professor på LiU och medlem i Delegationen för cirkulär ekonomi

”Internationell standardisering ger mig unika möjligheter att utbyta tankar och idéer mot ett gemensamt mål och många kontakter som sträcker sig bortom standardiseringen.”

Jan Branzell, Veriscan Security AB

Vill du utforska din organisations möjligheter att påverka nationell eller internationell standardisering? Läs mer här eller kontakta Lisa Almkvist eller Sarah Sim på SIS.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut 6 gånger per år.

Utbildning

Påverka internationell standardisering

Under utbildningen får du bland annat kunskap om:

  • Hur du lyckas i rollen som nominerad expert i en CEN och/eller ISO Working Group (WG).
  • Hur internationella standardiseringsmöten går till och din roll i dessa.
  • Den konsensusdrivna standardiseringsprocessen och hur du och din organisation kan påverka i den på ett effektivt sätt.

Läs mer om utbildningen >

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att vara med och påverka standarder? Kontakta Sarah Sim eller Lisa Almkvist på SIS.

Sarah Sim, Miljö, hälsa & IT
sarah.sim@sis.se

Lisa Almkvist, Industri & bygg
lisa.almkvist@sis.se