Webbinarium

Älskade, hatade plast – standarders påverkan genom tiderna

Välkommen på SIS event ”Plastdagen” och en tidsresa som tar er genom plastens och standardiseringens historia. Vi kommer under denna dag uppmärksamma på vilket sätt som standardiseringen varit viktig för plastens utveckling och användning historiskt, idag och hur ser det ut i framtiden?

Boka

Älskade, hatade plast – standarders påverkan genom tiderna

Omfattning: 1 dag

Pris: 0 SEK (exkl moms)

oktober

tis 19 Boka

Kl. 09:00 - 14:30
Online
Webinar

Plastens födelse kan diskuteras när den var, men i början på 1900-talet slog celluloid och bakelit ner. Pingis- och biljardbollar tillverkades av Celluloid och dörrhandtag som varken smälter eller leder ström tillverkades i den tunga plasten bakelit. Båda materialen utvecklas och fler syntetiska plastmaterial framställs och på 60-talet blommar minst sagt plasten. Färgen orange har verkligen satt sin prägel på årtiondet.

Idag har plasten nått nya användningsområden. Emballage, plastpåsar, engångs- och mikroplaster är bara några av produkterna som framställts och påverkat en hel livsstil med take-away-kultur och färdigfileade kött och fiskfiléer. Eller är det livsstilen som påverkat plastens behov och utveckling? Idag är det ett stort fokus på hållbarhet och återvinning av plast. Sverige har, genom SIS, en ledande roll i framtagandet av europeiska såväl som internationella standarder för detta område. Ett exempel på en standardiserings produkt som svenska experter tagit fram och som nyligen publicerat från ISO och arbetsgruppen för mekanisk och kemisk återvinning är: ISO/TR 23891:2020 Plastics - Recycling and recovery - Necessity of standards.

Vad kommer hända i framtiden? Hur kan vi samordna arbetet mot en positiv utveckling med de kunskaper vi idag har om plaster. Hur ser morgondagens plast ut? Under den här dagen diskuterar vi bland annat frågor som berör konsumtion, hållbar användning av plast, återvinning av plast och energi system.

Plast och standardisering är jämnåriga och över tid har viktiga standarder utvecklas tillsammans med plastbranschen. Det finns över 1 000 internationella standarder inom området plast som berör allt från tillverkning, karakterisering av egenskaper till miljöaspekter. Plast genomgår en ständig utveckling och därför vi vill uppmuntra plastbranschen att fortsätta det goda samarbete vi tillsammans har skapat.

Så varmt välkommen att diskutera hur vi tillsammans kan uppnå en positiv utveckling och användning av plast såväl i Sverige som internationellt!


Datum: Tisdagen den 19 oktober 2021

Tid: 09.00-14.30

Var: via Zoom

Seminariet är kostnadsfritt


Program

Inledning och välkomna
– Jenny Fagerland och Josefine Bora, projektledningen för SIS/TK 156 Plast

Vad vore världen utan standarder?
– Dan Nilsson, Standardiseringschef, SIS

Del1 -  Dåtid
Hur har standardisering varit viktig för plastens utveckling och användning?

– Leds av Beatrice Holst

(Detta pass är under uppdatering)

Del 2 - Nutid
Vad händer inom standardiseringen för plast just nu?

– Kristin Geidenmark Olofsson, Ansvarig för regulatoriska frågor och innovation på Trioworld och sammankallande för ISO/TC 61/SC 14WG 5 Mekanisk och kemisk återvinning och CEN/TC 249/WG 11 Återvinning.

Lunchpaus

Del 3 - Framtid
Hur kommer plast användas i framtiden?

Några exempel på talare:

- Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för Medveten konsumtion

- Fredrik Bauer, Universitetslektor inom Miljö- och energisystem på Lunds universitet

- Mats Linder, Chef för Stena Circular Consulting

- Rickard Jansson, Utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning

- Henrik Thunman, Professor för Chalmers tekniska högskola

 

Del 4 - Paneldiskussion
– Modereras av Per-Stefan Gersbro, VD för Paccedo

Summering och avslut

 

Varmt välkomna
 
önskar 
SIS/TK 156 Plast

Ämnesområden

Alla utbildningar (Alla-utbildningar_1)


Boka

Älskade, hatade plast – standarders påverkan genom tiderna

Omfattning: 1 dag

Pris: 0 SEK (exkl moms)

oktober

tis 19 Boka

Kl. 09:00 - 14:30
Online
Webinar

Kontaktperson:

Jenny Fagerland, SIS Projektledare Material- och processindustri