Nyhet · 2018-04-24

Inge Lidén leder arbetet med låsstandarder i EU

Sverige har, genom SIS, tagit ledande roll i den europeiska arbetsgruppen inom CEN för låsstandarder. Här initieras de flesta mekaniska låsstandarder som i sin tur påverkar hundratals miljoner människor runt om i Europa. Inge Lidén från SEM Group har utsetts till Convenor (sammankallande) i gruppen.

- Det är inte många som förstår hur viktig den här rollen egentligen är. Det handlar om en position där man faktiskt är med och påverkar låsstandarder som kommer att gälla i flera år framåt, säger Urban Doverholt, ordförande i SEM Group. För oss har det därför varit oerhört viktigt att få en svensk kandidat med svenskt synsätt på säkerhetsegenskaper. Sverige ligger i framkant på det här området och med Lidén som ny Convenor får vi en fortsatt hög och jämn kvalitet i standardiseringsarbetet. Samtidigt kan vi aktivt påverka Europastandarder så att svenska prestandanivåer kommer med.

Utnämningen är på tre år och innebär att sekretariatet flyttar från den brittiska standardiseringsorganisationen i England till SIS i Stockholm. Sekretariatet på SIS kommer att under de tre åren finansieras av SEM Group.

- Jag är oerhört glad och stolt över det förtroende som visats för mig, säger Inge Lidén. Jag kommer att fokusera framför allt på att komma till rätta med harmoniserade standarderna för produkter som skall CE-märkas för brand- och utrymningsegenskaper. På lite längre sikt kommer fokus vara på elektromekaniska produkter, EPD-frågan samt inbrottssäkerhet.


Fakta låsstandardisering

Arbetet med låsstandarder på europeisk nivå är organiserat på följande sätt.

CEN/TC 33, Doors, windows, shutters, building hardware and curtain walling – Den europeiska tekniska kommittén.

CEN/TC 33/WG 4, Building hardware – Den europeiska arbetsgruppen för låsstandarder. Här deltar europeiska företag. Sverige genom SIS leder arbetet.

CEN/TC 33/WG 7, Burglary resitance – Den europeiska arbetsgruppen för inbrottssäkerhet. Sverige genom SIS leder arbetet.

För svenska företag som vill följa eller delta aktivt i arbetet gäller deltagande i den svenska spegelkommittén SIS/TK 179, Fönster, dörrar, portar, glasfasader, beslag och bygglas. Genom att delta i här kan du vara med och rösta på nya standardförslag och revideringar. Det öppnar också för möjligheten att delta i de europeiska arbetsgrupperna.


Bild på Inge Lidén - ny convenor i europeisk arbetsgrupp för låsstandard

- Jag är oerhört glad och stolt över det förtroende som visats för mig.

Inge Lidén, SEM Group, är ny Convenor (sammankallande) i europeisk arbetsgrupp för låsstandarder.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet kommer 5 gånger per år.